Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Νέα δεδομένα αναμένεται να δημιουργήσουν στο γήπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι χθεσινές εξελίξεις στο Eurogroup. «Το χειρότερο αποφεύχθηκε για την ώρα. Κι αυτό είναι θετικό», ήταν το πρώτο σχόλιο της ΝΔ, με το οποίο επισημαίνοντας πως «η νέα κυβέρνηση επανέρχεται στο σημείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες».  

Αυτό που διευκρίνιζαν αργά χθες το βράδυ τα γαλάζια στελέχη είναι πως πρόκειται για παράταση του ίδιου Μνημονίου για τέσσερις μήνες, με αξιολόγηση από την ίδια τρόικα, που οδηγεί στη συνέχεια σε νέο Μνημόνιο, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά θα έβγαζε τη χώρα οριστικά από τα Μνημόνια στο τέλος Φεβρουαρίου. Σε κάθε περίπτωση από τη Λεωφόρο Συγγρού θα περιμένουν μέχρι τη Δευτέρα προκειμένου να δουν τα μέτρα που θα συνοδεύουν την τετράμηνη παράταση του προγράμματος. 

Σε περίπτωση που υπάρξει αίσιο τέλος στην όλη διαδικασία όπως σημείωναν κορυφαία στελέχη του κόμματος, η ΝΔ θα πρέπει να αναθεωρήσει την αντιπολιτευτική τακτική και ρητορική της καθώς θα βρεθεί μπροστά σε στρατηγικό αδιέξοδο, αν φανεί ότι πετυχαίνει η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το σημείο βεβαίως αναμένεται να λήξει και η εσωκομματική ανακωχή, καθώς όλοι είχαν κάνει πίσω στο θέμα ηγεσίας λόγω της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων που ήταν σε εξέλιξη. 

«Την ώρα που η χώρα χρειάζεται οξυγόνο, δεν μπορεί εμείς να ομφαλοσκοπούμε», έλεγε γαλάζιο στέλεχος, όταν ρωτήθηκε για το τι μέλει γενέσθαι στα εσωκομματικά. Σύμφωνα με πληροφορίες έπειτα από τις εξελίξεις αυτές υπάρχουν σκέψεις η αναβληθείσα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσα στην εβδομάδα που έρχεται προκειμένου να τοποθετηθούν ανοικτά οι βουλευτές. 

Σε επίπεδο αντιπολιτευτικής στρατηγικής πάντως, κορυφαία και έμπειρα στελέχη του κόμματος επεσήμαναν τον κίνδυνο που υπάρχει αν η ΝΔ δεν βρει το βηματισμό της στο πεδίο αυτό κρατώντας τις κατάλληλες ισορροπίες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι είτε επενδύει στην καταστροφή, είτε ότι ταυτίζεται με το Βερολίνο, είτε ότι δεν έχει πιάσει τον παλμό της κοινωνίας που ζητούσε κάτι διαφορετικό από αυτό που έζησε η χώρα μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.