«Για μία πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε δήλωσή του με αφορμή τα αποτελέσματα του Eurogroup.

«Και ήταν μια πολύ καλή μέρα για τη χώρα μας, διότι ουσιαστικά γύρισε σελίδα αυτό το οποίο βιώνει η χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ανοίγει ο δρόμος για να υπάρξουν πολιτικές και λύσεις, οι οποίες είναι συμβατές με αυτό το οποίο ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες και επιθυμεί η κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Σε ερώτηση για τις αιτιάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η νέα συμφωνία έχει χαρακτηριστικά «παράτασης μνημονίου» ο κ. Σταθάκης απάντησε:

«Το μνημόνιο, όπως ξέρετε, έχει μέτρα προϋφεσιακά και έχει επιτήρηση από την τρόικα. Κανένα από αυτά τα δύο καθοριστικά σημεία δεν υπάρχει στη νέα συμφωνία, συνεπώς έχουμε αλλαγή σελίδας».

Σε ερώτηση για το ποια σχέδια της κυβέρνησης, με βάση τη νέα συμφωνία, μπορούν να προχωρήσουν, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι «οτιδήποτε δεν έχει αυστηρά δημοσιονομικό κόστος θα προχωρήσει κανονικά» και επεσήμανε ότι ταυτόχρονα «υπάρχει σαφής αναφορά και στο κείμενο για την αντιμετώπιση της κοινωνικής συνοχής, με μέτρα τα οποία μπορεί να είναι συμβατά με αυτό το μεταβατικό στάδιο».

«Νομίζω ένα μεγάλο μέρος αντιμετώπισης των ακραίων προβλημάτων της φτώχιας, καθώς και ένα σύστημα ρυθμίσεων που θα αυξάνει τα έσοδα στο ταμείο, αντί να τα μειώνει, καθώς και πολλά από τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, νομίζω ότι είναι συμβατά και θα προχωρήσουμε σε συμφωνία πάντα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το οποίο έτσι κι αλλιώς ήταν δεδομένο, για τα «κόκκινα» δάνεια, για παράδειγμα, πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο να είναι συμβατό και με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο» υπογράμμισε, εξειδικεύοντας, ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι παραμένουν οι βασικοί στόχοι, το να μην υπάρχουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, το να υπάρξει μια διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με επίκεντρο τα φτωχότερα στρώματα».