Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης 

Στη σκιά των χθεσινών δραματικών διαβουλεύσεων στο Eurogroup και της τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης, πραγματοποιείται αυτή την ώρα Κυβερνητικό Συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να εξειδικευτούν τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι υπουργοί που συμμετέχουν ενημερώνονται από τον Γιάνη Βαρουφάκη για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους και θα αρχίσει η κατάρτιση της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση τους επόμενους τέσσερις μήνες και που θα κατατεθούν προς έγκριση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς το πιθανότερο μέχρι αργά το βράδυ την Καθαρά Δευτέρα.

Παρότι χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης διαμήνυσε πως το μνημόνιο τελείωσε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ λίγο νωρίτερα ήταν σαφής ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας: «Μιλάμε για δανεισμό και όρους. Η συμφωνία περιλαμβάνει την παράταση του δανεισμού και των όρων».

Η κυβέρνηση λοιπόν ανέλαβε ορισμένες δεσμεύσεις που πρόκειται να εξειδικευτούν αυτό το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup «οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής καθώς και για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να κάνουν καλύτερη χρήση της συνεχιζόμενης τεχνικής βοήθειας».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το κείμενο του Eurogroup η κυβέρνηση δεσμεύεται να «μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες» που θα επηρεάσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα. Το τι σημαίνει «μονομερείς ενέργειες» μένει να διευκρινιστεί, καθώς χθες ο κ. Βαρουφάκης (αλλά και σήμερα η αναπληρώτρια ΥΠΟΙΚ Νάντια Βαλαβάνη) διαμήνυσε πως η ρύθμιση των 100 δόσεων θα προχωρήσει κανονικά, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις των Βρυξελλών.

Τα επόμενα βήματα

Η δέσμη μέτρων που θα αποσταλεί στους πιστωτές θα πρέπει να εγκριθεί τάχιστα από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Ακολούθως θα συζητηθεί στο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη. Εάν δοθεί το πράσινο φως, η ΕΚΤ θα θεωρήσει ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και θα μπορέσει να προχωρά σε επαναγορές ελληνικών ομολόγων.

Εκτός βέβαια από τους θεσμούς και τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, το περιεχόμενο θα πρέπει να εγκριθεί και από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια.

Ουσιαστικά όμως οι θεσμοί θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το εάν είναι αρκετά εκτενείς για να είναι ένα σημείο αφετηρίας για την επιτυχή εξέλιξη της αξιολόγησης. Ο κατάλογος αυτός θα εξειδικευθεί περαιτέρω και στη συνέχεια θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με και με τη χθεσινή απόφαση, μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης για την διευρυμένη συμφωνία από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την οποία εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος. Και τα δύο και πάλι υπόκεινται σε έγκριση από το Eurogroup.