Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup.

Μιλώντας σε συνέδριο του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη τόνισε:

«Η δημοσιονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα είναι μεγίστη παράμετρος εθνικής ισχύος. Η σχέση κυριαρχίας και σταθερότητας είναι καταλυτική γι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην προσβάλλεις την κυριαρχία σου, αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας ενός σχεδίου β΄-που δεν υπήρχε και δεν υπάρχει-λίγο πριν την Καθαρή Δευτέρα, υπό την απειλή του συνδρόμου της Καθαρής Δευτέρας στην Κύπρο».

Ζήτησε «να πάμε από τις λέξεις στα πράγματα» και τόνισε:

«Να δούμε εάν το χρήσιμο είναι να αναζητάς μια άλλη λέξη ή το χρήσιμο είναι να πετυχαίνεις ένα άλλο πράγμα. Ένα πράγμα είναι να πάρεις ένα πολύ μεγαλύτερο δάνειο, με πολύ μικρό επιτόκιο και με πολύ μεγάλη διάρκεια, να πάρεις ένα μεγάλο κούρεμα του χρέους, να αναδιαρθρώσεις το χρέος σου, να το καταστήσεις εξυπηρετήσιμο. Τα άλλα είναι λέξεις».

Σε ότι αφορά στη διαπραγμάτευση, επισήμανε ότι είναι συνεχής στην Ε.Ε. και πρόσθεσε:

«Η διαπραγμάτευση έχει ένα συγκεκριμένο ύφος. Δεν επιτρέπει εξυπνάδες, έχει βάθος, έχει συνέχεια, έχει συμφραζόμενα. Για να κάνεις οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, ενδοτική ή σκληρή, πρέπει να ξέρεις την ατμόσφαιρα, το πλαίσιο, τους συσχετισμούς, την προοπτική και κυρίως όταν προβάλλεις επιχειρήματα να γνωρίζεις ότι στον αλληλόχρεο λογαριασμό της πολιτικής επιχειρηματολογίας μεταξύ κρατών υπάρχουν αντιτάξιμα επιχειρήματα. Στο επιχείρημα ο λαός μου, υπάρχει το επιχείρημα, ο λαός των άλλων».

Αναρωτήθηκε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην αλήθεια της πραγματικότητας και παρατήρησε: «Μόλις αυτός, που έχει την ευκολία της αντιπολίτευσης αναλάβει το βάρος της κυβέρνησης, καταρρέει ενώπιον των ευθυνών ή αναλαμβάνει τις ευθύνες και το κόστος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το ΔΝΤ το έφερε στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης η γερμανική και όχι η ελληνική επιπολαιότητα.