Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup.

Όπως σημειώνουν, η συμφωνία αποτρέπει τη ρήξη την τελευταία στιγμή «αλλά αφήνει πολλά σημεία σε εκκρεμότητα για να αποφασιστούν το επόμενο διάστημα».

Παράλληλα, υπογραμμίζουν δηκτικά πως «αυτό που παρατείνεται είναι το σημερινό Πρόγραμμα». Δηλαδή, όπως εξηγούν παρατείνεται «το Μνημόνιο που από “program” ή “memorandum” γίνεται πλέον… “arrangement”» και συνεχίζουν:

«Παρατείνεται η υπάρχουσα συμφωνία επί της οποίας η προηγούμενη κυβέρνηση είχε λάβει δίμηνη παράταση με τίτλο: “Κύρια Σύμβαση Χρηματοοικονομικής στήριξης”, όπως λέγεται το Ευρωπαϊκό μέρος του Προγράμματος, που περιλαμβάνει ρητά όλους τους όρους του Μνημονίου. Το υπόλοιπο τμήμα του Μνημονίου που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ, παραμένει, έτσι κι αλλιώς, ως τις αρχές του 2016».

Η απόφαση του Eurogroup σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «έρχεται σε αντίθεση με το αρχικό αίτημα του υπουργού Οικονομικών, όταν η κυβέρνηση Τσίπρα διεκδικούσε συμφωνία - γέφυρα για να πάρει χρήματα χωρίς δεσμεύσεις, τελικά κατέληξε και με την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, δηλαδή του μνημονίου, και χωρίς χρήματα πριν να γίνει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος».

Όπως υποστηρίζουν οι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, «η κυβέρνηση αποδέχεται τους σημερινούς όρους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με την υπόσχεση ότι, ειδικά για το 2015, “θα ληφθούν υπόψιν οι οικονομικές συνθήκες”». Οι ίδιες πηγές «εξηγούν πως η κυβέρνηση εμφανίζει «ως μεγαλύτερο επίτευγμα της σημερινής συμφωνίας, τη διαπραγμάτευση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά με τη ρητή διασύνδεση με τη δήλωση του Eurogroup, δηλαδή με στόχο 3% καταρχήν».

Ερμηνεύοντας ταυτόχρονα την δέσμευση της κυβέρνησης να «μην προβεί σε “μονομερείς ενέργειες”, ούτε να ακυρώσει μεταρρυθμίσεις που ήδη έγιναν» πηγές της ΝΔ σημείωναν πως «το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης καταργείται», καθώς επίσης αναστέλλεται μεγάλο μέρος «των προγραμματικών δηλώσεων».

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους «δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός βοήθειας μέσω ΕΚΤ – ELA – τραπεζών για τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου που θα είναι αυξημένες ήδη από το Μάρτιο. Επίσης, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές». «Δηλαδή το αίτημα για ονομαστικό κούρεμα του χρέους, ενταφιάζεται οριστικά» συνέχιζαν.

Σχετικά με την αξιολόγηση του προγράμματος από τη Νέα Δημοκρατία τόνιζαν πως η υποχρέωση της ολοκλήρωσής της παραμένει και «συνδέεται και η εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Παραμένει δηλαδή το πρόβλημα του τρόπου κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2015». 

«Ενώ το υπόλοιπο των 11 δισ. από την επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών παραμένει διαθέσιμο μόνο για το σκοπό αυτό κι όχι για να χρηματοδοτήσει πρόσθετες ανάγκες του Προϋπολογισμού» σημειώνουν οι ίδιες πηγές λέγοντας πως έτσι ακυρώθηκαν οι εξαγγελίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα

Εξάλλου οι ίδιοι κύκλοι επεσήμαναν πως η χθεσινή απόφαση ανοίγει το δρόμο στην κυβέρνηση «να ζητήσει και νέο αναγκαστικό δανεισμό, δηλαδή νέο Μνημόνιο (arrangement) και θα έχει αυστηρή επιτήρηση από την Τρόικα».

«Ουσιαστικά η νέα κυβέρνηση παραμένει στο ίδιο σημείο που παρέλαβε τη χώρα από την προηγούμενη» τονίζουν από τη Νέα Δημοκρατία και εκτιμούν πως επιβλήθηκαν δύο σημαντικές επιβαρύνσεις: 

«Πρώτον, ότι  οδηγεί ουσιαστικά σε νέο μνημόνιο, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έβγαινε από το Μνημόνιο

Και δεύτερον, με την αβεβαιότητα που μεσολάβησε, η οικονομική ανάπτυξη έχει υποχωρήσει, οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν μειωθεί αισθητά και οι αξιολογήσεις της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας έχουν επίσης επιδεινωθεί».

Υπογραμμίζουν εξάλλου τη φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες, τονίζοντας πως «το κόστος του ELA είναι τώρα 30 φορές μεγαλύτερο (1,5% αντί 0,05%), πράγμα που θα δυσκολέψει αφάνταστα τον τραπεζικό δανεισμό».

Εξαπολύουν εξάλλου επίθεση κατά της κυβέρνησης, λέγοντας πως «προκάλεσε εκλογές και ξεκίνησε μια νέα “διαπραγμάτευση” που κλόνισε την αξιοπιστία της χώρας, την έφερε σε τροχιά ρήξης με τους εταίρους της, επιδείνωσε την οικονομία και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, για να βρεθεί στο ίδιο σημείο που ήταν πριν, αλλά υπό πολύ χειρότερες συνθήκες». 

«Όσο ζητάς νέα δανεικά, τότε επιστρέφεις αυτόματα στο μνημόνιο. Και η κυβέρνηση αυτό πέτυχε: να επιστρέφει οριστικά στο δρόμο των μνημονίων» τονίζουν από τη ΝΔ και καταλήγουν:  

«Αν αυτό λέγεται «διαπραγμάτευση», τότε το “φιάσκο” πως λέγεται;»