Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Σχεδόν τρεις εβδομάδες συνεχών διαβουλεύσεων οδήγησαν στο προχθεσινό Eurogroup το οποίο και τελικά έλαβε την απόφαση για τη χώρα μας και έδωσε χρόνο τεσσάρων μηνών στην κυβέρνηση ώστε να εκπονήσει και να παρουσιάσει το πλήρες πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει να υλοποιήσει.

Συγκρούσεις, (παρολίγον) ρήξεις, ένταση και πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ήταν το σκηνικό που συνέθεσε την εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων, με τη νέα κυβέρνηση να παίρνει άμεσα το «βάπτισμα του πυρός» στις συζητήσεις κορυφής με τους ευρωπαίκούς θεσμούς και τις κυβερνήσεις. 

Το χρονικό των διαπραγματεύσεων

-Eurogroup 11ης Φεβρουαρίου 

Στις 11 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Η Αθήνα παρουσίασε τις θέσεις της για ένα πρόγραμμα-γέφυρα. Πριν από τη συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ συναντήσεις πραγματοποιούνταν σε πολλά επίπεδα και κατά τη διάρκεια του Eurogroup

Κατά την πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup διατυπώθηκαν διαφορετικές θέσεις, και στήριξη πρόσφεραν στην Ελλάδα η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ στο αντίπαλο στρατόπεδο βρέθηκαν οι ανατολικές χώρες, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, κυρίως, όμως, η Γερμανία που απαιτούσε να κλείσει το υφιστάμενο πρόγραμμα -και η αξιολόγηση- και να συνεχιστεί μέσα από μια νέα συμφωνία.

Στη συνεδρίαση, η ελληνική πλευρά είπε πως πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία-γέφυρα, που θα είναι μεταβατική συμφωνία, την οποία έχει ανάγκη η Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι το παλιό πρόγραμμα έχει τελειώσει και απαιτείται μια μεταβατική συμφωνία με τετραετή ορίζοντα.Τελικά η συνεδρίαση έληξε δίχως αποτέλεσμα.

-Σύνοδος Κορυφής, 12η Φεβρουαρίου

Μία ημέρα μετά την συνεδρίαση του Eurogroup ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στους ομολόγους του τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας ότι η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο της διαβούλευσης.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους εταίρους ότι η Αθήνα έχει συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο που δεν διαταράσσει τους κανόνες δημοσιονομικής ισορροπίας, ζητώντας τους την εμπιστοσύνη τους να αντιμετωπίσουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, όχι σαν απειλή, αλλά σαν ευκαιρία.

Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, αλλά οι αποφάσεις μεταφέρθηκαν για το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

-Eurogroup 16ης Φεβρουαρίου 

Εν μέσω έντονων διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup απέρριψε την παράταση του προγράμματος και ζήτησε την παράταση της δανειακής σύμβασης που αποτελεί και την πάγια θέση της κυβέρνησης. 

Ωστόσο η συνεδρίαση οδηγήθηκε σε ναυάγιο καθώς ο γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Μοσκοβιοσί παρουσίασε στον κ. Βαρουφάκη ένα προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, με το οποίο οι δύο πλευρές συμφωνούσαν απόλυτα. 

Συγκεκριμένα το προσχέδιο περιελάμβανε την τεχνική βοήθεια της Κομισιόν για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις ενώ η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε πως δεν πρόκειται να αναλάβει καμία μονομερή δράση κατά τη διάρκεια του ενδιάμεσου προγράμματος. 

Τελικά το κείμενο απέσυρε ο κ. Ντάισελμπλουμ και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο το οποίο ζητούσε παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Η Αθήνα απέρριψε το κείμενο και για πρώτη φορά έπειτα από συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών δεν εκδίδεται κοινό ανακοινωθέν. 

-19 Φεβρουαρίου: Η Ελλάδα στέλνει αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης

Η ελληνική πλευρά παρά το αρνητικό κλίμα που αντιμετώπιζε επέμεινε στις θέσεις της και απέστειλε το πρωί της περασμένης Πέμπτης στον πρόεδρο του Eurogroup το αίτημα της για επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Το αίτημα εξετάστηκε από το EuroWorking Group, που άρχισε να συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του εκπροσώπου της Ελλάδας Γιώργου Χουλιαράκη.

Ορίζεται νέα συνεδρίαση του Eurogroup για την επομένη 20 Φεβρουαρίου προκειμένου να εξεταστεί το ελληνικό αίτημα.

-Eurogroup 20ης Φεβρουαρίου

Έπειτα από αναβολές και καθυστερήσεις στην έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών πληροφορίες που διαρρέονταν έκαναν λόγο για την επίτευξη συμφωνίας των δύο πλευρών.

Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν και οι δύο πλευρές βρήκαν μια συμβιβαστική λύση, καθώς συμφώνησαν σε τέσσερις μήνες παράταση, αντί για έξι που αιτούνταν αρχικά η κυβέρνηση

Στο περιεχόμενο της συμφωνίας δεν περιέχονται νέα μέτρα λιτότητας ενώ οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καθοριστούν οι τελικές τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας για επέκταση της δανειακής σύμβασης. Εξετάζεται, πάντως, και το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν τεχνικές διαβουλεύσεις και η ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει μια λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.