«Βασικός στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι ο τερματισμός των Μνημονίων και της κηδεμονίας από την τρόικα» δηλώνει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Σαββατοκύριακο» επισημαίνει πως «οποιαδήποτε και αν είναι η εξέλιξη των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, η ενδεχόμενη μεταβατική συμφωνία θα πρέπει να είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα και να μην αναιρεί τον πυρήνα του ριζοσπαστικού του προσανατολισμού, προαναγγέλλοντας σε βάθος χρόνου και νέα μέτρα ανακούφισης όσων χτυπήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση».

Παράλληλα σημείωσε πως «οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούν θεσμικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης». Τόνισε εξάλλου πως η κατάργηση του μνημονιακού πλέγματος μπορεί να αποφέρει κέρδη στους εργαζομένους.

Επίσης, υποστηρίζει πως παρά την επιλογή ενός κεντροδεξιού για τη θέση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ενδιαφέρουν συναινέσεις με δυνάμεις που δεν έχουν αντιμνημονιακό και προοδευτικό πρόσημο, απορρίπτοντας συμμαχίες με δυνάμεις που βρίσκονται στην Κεντροδεξιά.

«Δεν είναι στις επιλογές μας γενικότερα οι κεντροαριστεροδεξιές σούπες. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά αυτές οι συναινέσεις πρέπει να έχουν πολιτική ραχοκοκαλιά, σαφή αντιμνημονιακό προσανατολισμό και προοδευτικό προγραμματικό πρόσημο» αναφέρει.