Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Μπορεί χθες, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στο Eurogroup οι τόνοι από το γαλάζιο στρατόπεδο να κρατήθηκαν χαμηλά, ωστόσο το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά ετοιμάζεται για αντεπίθεση καθώς η χθεσινή εξέλιξη, όπως λένε, συνιστά δικαίωση για τον τέως Πρωθυπουργό.

Η ανάσα ανακούφισης του Αντ. Σαμαρά, «ευτυχώς, γλυτώσαμε τα χειρότερα» αναμένεται να συνδυαστεί με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία «αποδόμησης» όχι τόσο της, αναγκαίας για την επιβίωση της χώρας, συμφωνίας αλλά των επιλογών του κ. Τσίπρα που οδήγησαν, τελικά, στο χθεσινό αποτέλεσμα. Υπό την αίρεση, βέβαια, ότι αυτό θα ακολουθηθεί και από μία συμφωνία επί των μεταρρυθμίσεων και δεν θα βρεθεί η Ελλάδα μπροστά σε νέο αδιέξοδο.

Το newpost παρουσιάζει την επιχειρηματολογία που θα επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία η ΝΔ.

Τί λέει η Συγγρού:

  • Πρόκειται για κωλοτούμπα τεραστίων διαστάσεων, σημειώνουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, προσθέτοντας ότι ναι μεν το χειρότερο απεφεύχθη ωστόσο η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει το ίδιο μνημόνιο, με την ίδια τρόικα (σ.σ. που ονομάζεται πλέον «θεσμοί») αλλά χωρίς... χρήματα καθώς η όποια εκταμίευση συνδέεται με την αξιολόγηση της προόδου της κυβέρνησης.
  • Η κυβέρνηση βάζει στο συρτάρι τα μέτρα που είχε ανακοινώσει, για τα ληξιπρόθεσμα και τα κόκκινα δάνεια, αφού όλα θα γίνουν με τη συνεννόηση – συμφωνία των εταίρων. Θα δεθούμε στο κατάρτι σαν τον Οδυσσέα απέναντι στις σειρήνες, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
  • Τα κεφάλαια του ΤΧΣ που θα αποτελούσαν την προληπτική γραμμή στήριξης σύμφωνα με το σχέδιο Σαμαρά ή θα χρηματοδοτούσαν το «κοινωνικό πρόγραμμα» Τσίπρα, επιστρέφουν στο EFSF και δεσμεύονται από τους ευρωπαίους με την Αθήνα να μην έχει λόγο για τον τρόπο αξιοποίησής τους
  • Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης είναι πρόωροι ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς ο στόχος έχει απομακρυνθεί λόγω της κατάρρευσης των εσόδων ενώ δεν υπάρχει σαφής δέσμευση της ΕΕ ότι το 3% θα περιοριστεί και πόσο το «κούρεμα» του χρέους ξεχάστηκε

Συνοπτικά, λένε τα στελέχη της ΝΔ, η κυβέρνηση επέστρεψε στο σημείο που είχε σταματήσει η διαπραγμάτευση το Νοέμβριο αλλά, πλέον, από δυσμενέστερη θέση καθώς, στο μεσοδιάστημα, έχει επιβαρυνθεί η θέση των τραπεζών, έχουν αυξηθεί τα spreads και έχουν καταρρεύσει τα έσοδα.

Το μνημόνιο, όπως κι αν αποκαλείται, παραμένει, το σκέλος του ΔΝΤ παραμένει και, μάλιστα, προεξοφλείται και νέο πρόγραμμα από τον Ιούνιο, προσθέτουν οι γαλάζιο, και καταλήγουν ότι το σχέδιο της πλευράς Σαμαρά προέβλεπε ολοκλήρωση αξιολόγησης, είσπραξη όλων των εκκρεμών δόσεων και έξοδο από τα μνημόνια με τη δημιουργία της διπλής προληπτικής γραμμής πίστωσης από ευρωζώνη και ΔΝΤ ως στήριγμα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές