current views are: 1

22 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση06:48

Προβληματισμός για τις αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του Εurogroup στην κυβέρνηση κοιτάζουν πλέον προς το εσωτερικό. 

Δημοσίευση 06:48’
αρθρο-newpost

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του Εurogroup στην κυβέρνηση κοιτάζουν πλέον προς το εσωτερικό. 

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του Εurogroup στην κυβέρνηση κοιτάζουν πλέον προς το εσωτερικό.

Οι αναταράξεις που ενδεχομένως να σημειωθούν, αποτέλεσμα μιας στρατηγικής υποχώρησης για την εξεύρεση μέσης οδού με τους ευρωπαίους εταίρους, προβληματίζει τα στελέχη της κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι στις προθέσεις της είναι οι με ταχείς ρυθμούς κατάθεση νομοσχεδίων που θα αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του επεφύλαξε μια έκπληξη λέγοντας «τα κρίσιμα νομοσχέδια θα ψηφισθούν με ονομαστική ψηφοφορία», επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό αφενός να εκθέσει εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν συνταχθεί με το μνημονιακό μπλόκ, και αφετέρου να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των κοινονβουλευτικών ομάδων της αριστερής κυβέρνησης.

Όσο αφορά την πρώτη κίνηση είναι σαφές ότι αυτή δημιουργεί πρόβλημα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Και τούτο γιατί και τα τρία κόμματα θα βρεθούν μπροστά σε δύσκολη κατάσταση. Αν συνταχθούν με την κυβέρνηση τότε αποδεικνύουν εν τοις πράγμασι την αδυναμία τους να διαπραγματευτούν όταν ήταν στην κυβέρνηση, και το Ποτάμι θα πρέπει να επιλέξει με «ποιούς θα πάει και ποιούς θα αφήσει». Αν αρνηθούν να στηρίξουν τα μέτρα αυτά θα καταστούν υπόλογοι απέναντι στην ελληνική κοινωνία και θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να τους καταγγέλει ως «εσαεί μνημονιακούς».

Με σχεδόν δεδομένες τις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που θα φτάσουν ως και την αλλαγή των ηγεσιών τους, στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν οτι «θα βρεθούμε μπροστά σε μια πλήρη αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος, που θα ανατρέπει τη σημερινή κατάσταση». Ενδεχομένως όπως λένε «να δούμε νέα κόμματα τα οποία θα προέλθουν απο νέες διασπάσεις», εννοώντας ότι οι αναδιατάξεις στο χώρο της κεντροδεξιάς –  ακροδεξιάς και κεντροαριστεράς θα είναι καταλυτικές. Στο ερώτημα δε αν οδεύουμε στη δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση είναι απλή «θα το δείξει ο καιρός».

Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πρόσκειται στην «προεδρική πλειοψηφία» τα εσωκομματικά μέτωπα είναι σχεδόν ελεγχόμενα. Οπως έδειξε η συζήτηση για το πρόσωπο του ΠτΔ, οι αντιδράσεις δεν υπερβαίνουν τα όρια της «καλοπροαίρετης κριτικής» ενω και η «Αριστερή Πλατφόρμα» επέδειξε αυτοσυγκράτηση αφου η θέση της είναι «το διακύβευμα που έχουμε αναλάβει είναι υψηλότερο των μικρών διαφωνιών που εκφράζουμε στα όργανα του κόμματος».

Εν τέλει αν δεν γίνει το μεγάλο λάθος, η κυβέρνηση δείχνει να μπορεί να περπατήσει πάνω στις προεκλογικές της δεσμεύσεις.


σχετικα αρθρα