Φωτιά στην Βουλή βάζει η ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλη Γιαννάκη για την επιστροφή οικονομικών ενισχύσεων για την πυρκαγιά του 2007, από πραγματικούς δικαιούχους. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ενημέρωσε ότι η αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου θα πραγματοποιήσει ελέγχους για την να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν παρατυπίες κατά την χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης.

Αυτό ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης με αφορμή την ερώτηση-καταγγελία του βουλευτή της ΝΔ κ. Μιχάλη Γιαννάκη ότι η κυβέρνηση ζητάει από πραγματικούς δικαιούχους την επιστροφή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης τέσσερα χρόνια μετά, από τότε που δόθηκε.

Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ενημερώνει τον βουλευτή της ΝΔ ότι σε εφαρμογή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον έλεγχο της καταβολής των έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων που δόθηκαν κατά το έτος 2007, απεστάλησαν από την αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, ειδοποιήσεις για την υποβολή ή και την συμπλήρωση των προβλεπομένων δικαιολογητικών.

"Εφόσον μετά την προσκόμιση των δικαιολογητικών αίρονται οι αμφιβολίες ως προς τη νομιμότητα καταβολής της ενίσχυσης, η υπόθεση τίθεται στο αρχείο. Οσάκις, όμως, διαπιστώνεται ότι έγιναν πληρωμές χωρίς να συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις ή διπλοπληρωμές, ζητείται με καταλογισμό των υπόχρεων η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών ενισχύσεων", ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μιχάλης Γιαννάκης ωστόσο, με ερώτηση που έχει απευθύνει στο Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει ότι "οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, ανέδειξαν στη χώρα μας την έννοια του νέου πατριωτισμού, καθώς η Πολιτεία ενίσχυσε τους πληγέντες με έκτακτη οικονομική βοήθεια".

Ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι "η προηγούμενη κυβέρνηση, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους πολίτες, έδωσε τη δυνατότητα ενίσχυσης με την υποβολή μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης ώστε να παρακαμφθούν γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες". Όπως όμως καταγγέλλει "ενώ η πλειοψηφία των πληγέντων ήταν αντάξια της εμπιστοσύνης του κράτους, σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζητά από πραγματικούς δικαιούχους την επιστροφή των ενισχύσεων".