«Θα επανέλθει το ζήτημα για το χρέος» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς μιλώντας για τη συμφωνία στο Eurogroup.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «δεν αποδεχόμαστε τη βιωσιμότητα του χρέους» προσθέτοντας ότι «δεν θα κινηθούμε μονομερώς εκτός κι αν αναγκαστούμε».

«Κατάλαβαν και οι εταίροι μας ότι δεν υπήρχε περίπτωση να ευτελιστεί η ελληνική δημοκρατία» τόνισε για τη διαπραγμάτευση. Ο κ. Παππάς διαμήνυσε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει μια σειρά από προτάσεις και είναι έτοιμη να συζητήσει «με δεδομένο ότι υπάρχουν θέματα κυριαρχίας τα οποία αφορούν την εσωτερική πολιτική και δεν αποτελούν κομμάτι της διαπραγμάτευσης».

«Στις εκλογές πήγαμε με ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαμορφωμένο σε σχέση με το deadline της 28ης Φεβρουαρίου» ανέφερε σημειώνοντας:

Κάποια κλιμάκια είχαν στόχο να φτάσουν την Ελλάδα σε κατάσταση ασφυξίας και τη νέα κυβέρνηση να αναγκαστεί να υπογράψει μία συμφωνία που δεν θα είχε τίποτε άλλο από την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος. Η επιμονή των εταίρων μας σε αυτή τη στρατηγική ήταν και ο λόγος που δεν είχαμε κάποιο αποτέλεσμα στα δύο πρώτα Eurogroup. Οι εταίροι είχαν μάλλον πειστεί από τον κ. Σόιμπλε ότι o μοναδικός δρόμος ήταν η ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος.

Για  τη ρύθμιση των 100 δόσεων είπε «καταθέτουμε αυτήν την πρόταση ως μια πρόταση αύξησης φορολογικών εσόδων και δηλώνουμε ότι αν υπάρχει κάποια καλύτερη ιδέα και πώς θα φύγει η οικονομία μας από την καταστολή είμαστε έτοιμοι να την ακούσουμε. Αυτό που δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε είναι να δέσουμε τα χέρια μας πισθάγκωνα και να περιμένουμε απλώς να ολοκληρωθεί το πλήρωμα του χρόνου για να βρεθούμε σε μεγαλύτερα αδιέξοδα».

Για το θέμα του κατώτατου μισθού ανέφερε ότι η αύξηση στα 751 ευρώ θα γίνει σταδιακά και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει αρνητική εξέλιξη σε σχέση με τις μικρές επιχειρήσεις. «Το εννοούμε όταν λέμε τέλος σε μειώσεις μισθών και συντάξεων» είπε μεταξύ άλλων.

Σχολίασε ακόμα ότι, «αν έχεις ένα κενό 4 ή 5 δισ. ευρώ στα έσοδα είτε υπάρχει τρόικα είτε όχι, κάτι πρέπει να κάνεις».

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε «καταστροφική επιλογή» τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σημειώνοντας ότι επιβάλλει την απόσυρση του δημοσίου από την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. «Αυτή η ρήτρα πρέπει να φύγει από το τραπέζι. Πρέπει να ρίξουμε ένα μεγάλο βάρος στην αποκατάσταση των αποθεματικών και της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων» επισήμανε.

Ο Ν. Παππάς είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση καταρτίζει μία λίστα με μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πολύ πιο αποτελεσματικό το δημόσιο και ως προς την οργάνωσή του και ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αποτελεσματικότητά του.

Τέλος, κάλεσε «τους τυφλούς οπαδούς του Μνημονίου να μην επενδύουν στην αποτυχία της κυβέρνησης και να μην προσπαθούν να επαναφέρουν ένα κλίμα κατάθλιψης στον κόσμο γιατί αυτό αφορά μόνο τη δική τους πολιτική σωτηρία. Σύντομα θα βρεθούν στη βάσανο να εξηγήσουν γιατί δεν έκαναν κάτι τέτοιο αυτοί».