Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίζουν τη συμφωνία της κυβέρνησης ως υποχώρηση με κάποιους να ζητούν μέχρι και αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα. 

Το κεντρικό άρθρο στο iskra.gr που ανήκει στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει τίτλο: «Συμφωνία αίνιγμα στο Eurogroup».

Η ιστοσελίδα παραθέτει και συνεντεύξεις του κ. Λαφαζάνη στον Τύπο όπου με κάθε τρόπο τονίζει ότι πρέπει να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές.

«Δεν πρόκειται να συνομολογήσουμε μια συμφωνία η οποία θα σκοπεύει να ακυρώσει τον πυρήνα του ριζοσπαστικού προοδευτικού μας προγράμματος», σημειώνει σε συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών. 

Σε άλλο δημοσίευμα στο iskra.gr ο αρθρογράφος Ανδρέας Ζαφείρης γράφει για τις «50 αποχρώσεις μιας συμφωνίας γκρί» και σημειώνει: «Η συμφωνία είναι ετεροβαρής και συνιστά υποχώρηση».

Οι εντονότερες αντιδράσεις προέρχονται από την Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι προβάλλουν τις θέσεις τους στο marxismos.com. Πρόκειται για τάση μαρξιστών-τροτσκιστών. Δεν είχαν εκπροσώπηση στα ψηφοδέλτια του κόμματος -έχουν στα κομματικά όργανα- και στήριξαν τους υποψήφιους της Αριστερής Πλατφόρμας. Αντέδρασαν στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και την υποψηφιότητα Παυλόπουλου και τώρα ζητούν έκτακτο συνέδριο και αλλαγή πολιτικής ηγεσίας. 

«Συμφωνία υποταγής στους εκβιαστές, η συμφωνία στην οποία κατέληξε το σημερινό «Eurogroup» συνιστά υποταγή της κυβέρνησης στον εκβιασμό της τρόικας. [.] Καλούμε κάθε αριστερό αγωνιστή σε κοινό, οργανωμένο αγώνα για την άμεση αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση της "μονομερούς" εφαρμογής ενός γνήσιου αριστερού, σοσιαλιστικού προγράμματος. Στοιχειώδης πρώτος σταθμός σε αυτό τον αγώνα είναι η διεκδίκηση ενός έκτακτου συνεδρίου του κόμματος, που θα οδηγήσει σε άμεση αλλαγή πολιτικής, αλλά και ηγεσίας», αναφέρουν μεταξύ άλλων.