Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Με αισιοδοξία αλλά και επιφυλακτικότητα βλέπει το επιτελείο του «Ποταμιού» την καταρχήν συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων δανειστών.

Αισιοδοξία γιατί, όπως λένε, αποφεύχθηκε το εναλλακτικό σενάριο της ρήξης, που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τον τόπο. Επιφυλακτικότητα, καθώς περιμένουν με μεγάλο ενδιαφερον να δουν τα μέτρα που θα περιλαμβάνει ο φάκελος των μεταρρυθμίσεων που θα συντάξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο οποίος θεωρείται και πρόκριμα για την οριστική συμφωνία. Μέχρι τότε, επιχειρούν να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους, καθώς ως ένα βαθμό εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τις πραγματικές προθέσεις ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης. 

Σε κάθε περίπτωση, στο «Ποτάμι» κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η νέα περίοδος στην οποία εισέρχεται η χώρα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Στο πλαίσιο αυτό στρέφουν το βλέμμα τους στον πρωθυπουργό και τονίζουν ότι θα πρέπει να αναμετρηθεί με το ίδιο του το παρελθόν, τον κόσμο τον οποίο  δεν έχει προετοιμάσει ούτε προεκλογικά ούτε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η χώρα, αλλά και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες (μόνιμο σημείο κριτικής του «Ποταμιού»).

Η γέφυρα

Πάντως αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ότι το κόμμα του κ. Θεοδωράκη, αντιμετωπίζει με εντελώς διαφορετικό σκεπτικό τη συμφωνία και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα, σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Εμείς σε αντίθεση με άλλους, δεν έχουμε ανάγκη, ούτε θέλουμε να υπερασπιστούμε οποιαδήποτε πολιτική του παρελθόντος και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση», έλεγε δηκτικά, μιλώντας στο newpost, κορυφαίο στέλεχος του «Ποταμιού».

«Ο πρωθυπουργός έχει δίκαιο, τα δύσκολα είναι μπροστά μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, το «Ποτάμι», δίνοντας έτσι το στίγμα των δικών του προθέσεων. Μέσα στο κόμμα φαίνεται ότι είναι κυρίαρχη η αντίληψη που λέει ότι η χώρα χρειάζεται άμεσες μεταρρυθμίσεις και ειλικρινή διάθεση για σύγκρουση με συμφέροντα και συντεχνίες.

Αυτό ακριβώς είναι το σημείο «συνεννόησης» με τη κυβέρνηση και ενδεχομένως ένας πυλώνας συνεργασίας που θα μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις.