current views are: 2

22 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση16:26

Το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η Αθήνα στους εταίρους

To βράδυ της Δευτέρας αναμένεται να σταλεί επίσημα προς τους θεσμούς το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, όμως ήδη τα e-mail του υπουργείου Οικονομικών έχουν πάρει «φωτιά».

Δημοσίευση 16:26’
αρθρο-newpost

To βράδυ της Δευτέρας αναμένεται να σταλεί επίσημα προς τους θεσμούς το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, όμως ήδη τα e-mail του υπουργείου Οικονομικών έχουν πάρει «φωτιά».

To βράδυ της Δευτέρας αναμένεται να σταλεί επίσημα προς τους εταίρους το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, όπως προβλέπει η απόφαση του τελευταίου Eurogroup, όμως ήδη τα e-mail του υπουργείου Οικονομικών έχουν πάρει «φωτιά».

Συγκεκριμένα ανταλλάσσονται e-mail προσχέδια του YΠΟΙΚ με προτάσεις προς τους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ποιες θα είναι, όμως, οι μεταρρυθμίσεις αυτές; Οι μεταρρυθμίσεις θα είναι κυρίως δομικού χαρακτήρα και δεν θα περιλαμβάνουν ποσοτικούς στόχους, σύμφωνα με πληροφορίες. 

Στις προτάσεις θα περιλαμβάνεται η αλλαγή του πλαισίου και των μεθόδων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, μέτρα στη μάχη κατά της διαφθοράς, η άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η καλύτερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στους Financial Times θα πρόκειται για μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και τσιγάρα, τα οποία θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα της τάξης των 2-2,5 δισ. ευρώ για το 2015.

Από «κόσκινο» θα περάσει η κυβέρνηση τις δαπάνες του κράτους ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων θα είναι στον κατάλογο αφού στοχεύει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων όπως και οι δύο «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης η προστασία της α’ κατοικίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά μέχρι το 2016.

Στις ρυθμίσεις θα συμπεριλαμβάνονται ζητήματα όπως και το Κτηματολόγιο και η άρση εμποδίων για την επιχειρηματικότητα.

«Κλειδί» θα είναι η απάντηση που θα δώσουν οι εταίροι, αφού εάν απαντήσουν αρνητικά τότε θα διεξαχθεί νέο Eurogroup την Τρίτη, ειδάλλως, ανοίγει ο δρόμος για την τετράμηνη παράταση. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τη γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί. 

 


σχετικα αρθρα