Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Πυρετός συσκέψεων επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς μέχρι το βράδυ αναμένεται να σταλεί από την κυβέρνηση στους εταίρους της η τελική λίστα με τις μεταρρυθμίσεις.

Χθες εστάλη ένα προσχέδιο των μεταρρυθμίσεων ενώ οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Η τελική λίστα αναμένεται να σταλεί μέχρι το βράδυ και θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί και τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Αν εκεί δεν υπάρχει συμφωνία, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέο, έκτακτο, Eurogroup, την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις προτάσεις θα περιλαμβάνεται η αλλαγή του πλαισίου και των μεθόδων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, μέτρα στη μάχη κατά της διαφθοράς, η άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η καλύτερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος στους Financial Times θα πρόκειται για μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και τσιγάρα, τα οποία θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα της τάξης των 2-2,5 δισ. ευρώ για το 2015.

Στη λίστα η κυβέρνηση θα επιδιώξει να συμπεριλάβει, επίσης, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, την προστασία της α' κατοικίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά μέχρι το 2016 αλλά και το Κτηματολόγιο και η άρση εμποδίων για την επιχειρηματικότητα.

 Η δέσμη μέτρων που θα αποσταλεί στους πιστωτές θα πρέπει να εγκριθεί τάχιστα από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.