Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Εν αναμονή των προτάσεων που θα καταθέσει η κυβέρνηση στους εταίρους για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής, βρίσκονται τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που από το απόγευμα του Σαββάτου βλέπουν όχι τα τρένα, αλλά τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να…περνούν.

Ένα μετά το άλλο κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου σε ρόλο αντιπολίτευσης τοποθετούνται δημόσια, επικρίνοντας τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση. Το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν προλάβαινε να καταγράφει τις δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Γιώργου Κατρούγκαλου, του Αλέξη Μητρόπουλου, της Σοφίας Σακοράφα και άλλων που ήρθαν να προστεθούν στο άρθρο-βόμβα του Μανώλη Γλέζου

«Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι εμείς, τα λένε οι ίδιοι», έλεγε στο newpost δηκτικά πηγή της Λεωφόρου Συγγρού, που συμπλήρωνε πως κάτι τέτοιο είναι φυσικό καθώς με την υπόσχεση της κυβέρνησης Τσίπρα να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες, να μην ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έγιναν, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης καταργείται και το μεγαλύτερο μέρος των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης αναστέλλονται.

«Η απόσταση από το “σκίζω τα μνημόνια” και το “καταργώ τα πάντα με ένα άρθρο”, μέχρι τη σημερινή συμφωνία για παράταση της δανειακής σύμβασης, είναι τεράστια», έλεγε άλλο στέλεχος της ΝΔ, σχολιάζοντας τις τελευταίες αντιδράσεις των κορυφαίων παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Λεωφόρο Συγγρού πάντως εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία κυρίως για τη χρηματοδότηση της χώρας στο επόμενο διάστημα.

Όπως εξηγούσε στέλεχος του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου, δεν προβλέπεται κανένας μηχανισμός βοήθειας μέσω ΕΚΤ – ELA – τραπεζών για τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου που θα είναι αυξημένες ήδη από το Μάρτιο. Επίσης, σημείωνε, παραμένει η υποχρέωση της τελευταίας αξιολόγησης του υπάρχοντος Προγράμματος, δηλαδή του Μνημονίου, με την οποία συνδέεται και η εκταμίευση της τελευταίας δόσης και παραμένει δηλαδή το πρόβλημα του τρόπου κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2015.

Προβληματισμός υπάρχει στη ΝΔ και για το υπόλοιπο των 11 δισ. από την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, καθώς παραμένει διαθέσιμο μόνο για το σκοπό αυτό κι όχι για να χρηματοδοτήσει πρόσθετες ανάγκες του Προϋπολογισμού. Μάλιστα τα γαλάζια στελέχη υπενθύμιζαν, ότι επί μακρόν όλα τα στελέχη του Σύριζα αλλά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έταζε ότι θα χρησιμοποιούσε τα 11 δις του ΤΧΣ για να ανακουφίσει την κοινωνία και όχι για να δοθούν στους τραπεζίτες. 

«Αυτή τη δέσμευση, την ακύρωσαν με τις υπογραφές της Παρασκευής», έλεγαν χαρακτηριστικά από τη ΝΔ, επισημαίνοντας ότι  «αντί τα 11 δις του ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν ως  «μαξιλάρι» για την προληπτική πιστωτική γραμμή που εμείς είχαμε σχεδιάσει για να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια, αφαιρούνται πια από τον έλεγχο του ΤΧΣ, τίθενται υπό τον έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών (EFSF, ΕΚΤ, SSM) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο αν χρειαστεί για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών».