Την πρόθεσή του να δουλεύει νύχτα-μέρα για να υπάρξει η αναγκαία κοινωνική ισορροπία στην Ελλάδα εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο wirtsaftswoche.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε ότι «έξοδος από την Ελλάδα δεν πρόκειται να συμβεί», ενώ επισήμανε ότι το κλίμα μεταξύ της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι φιλικό και να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Σε ερώτηση για τη στάση που κράτησαν οι Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Βαρουφάκης απέναντι στους εταίρους και κατά πόσο κρίνονται ως «άπειροι» ή «τολμηροί», ο Γιουνκέρ σημείωσε:

Ακόμα θα πρέπει να περιμένουμε. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε συναντήσει υψηλά επίπεδα εμπειρίας, ωστόσο δεν πρέπει να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα.

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα διαθέτει κατά τεκμήριο το πλέον έμπειρο πολιτικό προσωπικό στην επιλογή λέξεων. Εάν ένας Πρωθυπουργός μέσα σε μία εβδομάδα δύο φορές με τις δηλώσεις της κυβέρνησής του καταφέρνει να προσβάλει τη Γερμανία, τότε αυτό δεν είναι ένδειξη πολιτικής ικανότητας.

Αντιθέτως, αναζωπυρώνει τη δυσαρέσκεια του Βερολίνου.

Μέχρι το καλοκαίρι, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση για ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αναπτυξιακό χαρακτήρα για την Ελλάδα».

Τόνισε, ωστόσο, ότι είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να τηρούνται όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Αυτό αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας συμφωνίας», σημείωσε ο κ. Γιουνκέρ.