Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Να ανοίξει ο δρόμος για την επέκταση της δανειακής σύμβασης και τη σταδιακή εφαρμογή του προγράμματός της επιδιώκει η κυβέρνηση, με την κατάθεση της λίστας μεταρρυθμίσεων στις οποίες δεσμεύτηκε στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής. 

Το οικονομικό επιελείο έχει επιδοθεί σε « γράψε-σβήσε» και έχει συνεχείς διαβουλεύσεις με τους θεσμούς της ΕΕ, προκειμένου να καταρτιστεί ένα σχέδιο μέτρων που θα είναι μακριά από τη λιτότητα των προηγούμενων προγραμμάτων. 

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εγκριθεί η λίστα σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, και στη συνέχεια να συνεδριάσει και να αρχίσει η διαδικασία επικύρωσης της νέας συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα των μεταρρυθμίσεων που καταρτίζει η κυβέρνηση, περιλαμβάνει μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου της βενζίνης και των τσιγάρων, από όπου το ελληνικό κράτος θα συγκεντρώσει αντίστοιχα 1,5 δισ. ευρώ και 800 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει, επίσης, να συγκεντρώσει 2,5 δισ. ευρώ από την φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών, την προώθηση του περιουσιολογίου, καθώς επίσης 2,5 δισ. ευρώ μέσω της είσπραξης των ανεξόφλητων φορολογικών οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. 

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, στη λίστα θα περιληφθεί και η ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για την οποία οι εταίροι εκφράζουν αντιρρήσεις κάνοντας λόγο για μονομερή ενέργεια. Το Μαξίμου αντιτείνει ότι η ρύθμιση απολπληρωμής των οφειλών προς το δημόσιο θα βάλει χρήματα στα δημόσια ταμεία και ότι θα έχει δημοσιονομικό όφελος και όχι κόστος. Άλλωστε, η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του κράτους συνιστά πονοκέφαλο τόσο για το οικονομικό επιτελείο όσο και για τους δανειστές, καθώς μέχρι στιγμής ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. 

Κεντρικός άξονας του σχεδίου μεταρρυθμίσεων είναι μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και μια σειρά μέτρων σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για την εκκίνηση της ανάπτυξης. Παράλλληλα, η κυβέρνηση θα αναλαμβάνει δεσμεύσεις για περαιτέρω ανεξαρτησία της γγ Δημοσίων Εσόδων, για αξιολόγηση στο Δημόσιο και εθελοντική κινητικότητα χωρίς απολύσεις, ενώ θα γίνεται αναφορά στην προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς συγκεκριμένη κοστολόγηση.

Αγκάθια παραμένουν,  πάντως, οι αλλαγές στα εργασιακά και οι γενναίες αποκρατικοποιήσεις που είχαν συμφωνηθεί στην πρώτη παράταση του προγράμματος και ζητούν οι δανειστές, μέτρα που αποτελούν κόκκινες γραμμές για την Αθήνα. 

Πηγές της Κομισιόν εξέφρασαν σήμερα συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συμφωνία στη λίστα που αναμένει από την Ελλάδα, ενώ σημείωσαν ότι είναι σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές αρχές. 

Στη λίστα που καταρτίζεται δεν θα περιέχονται θέματα που αφορούν στα εργασιακά, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ που θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016, το ασφαλιστικό και τις επαναπροσλήψεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, καθώς και η ρύθμιση των κόκκινων δανείων που θα έρθει μέχρι το καλοκαίρι.