«Όχι» σε μονομερείς ενέργειες λέει το Βερολίνο, εν αναμονή της λίστας μεταρρυθμίσεων που θα παραδώσει η κυβέρνηση στους εταίρους. 

O εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μ. Jaeger τόνισε ότι περιμένει η λίστα να είναι «συνεκτική και εύλογη», ενώ όπως μετέδωσε το Mega, η Γερμανία διαμηνύει ότι δεν θα δεχτεί να συμπεριληφθούν προσλήψεις και «κόκκινα» δάνεια

Σημείωσε, παράλληλα, ότι εάν εγκριθεί η λίστα με τις ελληνικές δεσμεύσεις, αυτό θα δώσει στην Αθήνα τη δυνατότητα ευελιξίας του προγράμματος και να προσθέσεις τις μεταρρυθμίσεις που θέλει. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «χωρίς να θίγεται ο πυρήνας του προγράμματος». 

Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκαν Σόιμπλε σημείωσε ότι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα εισηγηθεί η ελληνική πλευρά σε τηλεδιάσκεψη που θα γίνει την Τρίτη και συμπλήρωσε ότι «προηγουμένως θα εξεταστεί από Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ και μετά θα δώσουν την γνώμη τους, βάση της οποίας θα υπάρξει συζήτηση των υπουργών Οικονομικών».

Ανέφερε, τέλος, ότι δεν βλέπει λόγο να μην πάει το θέμα στο γερμανικό κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα αν η λίστα εγκριθεί από τις Βρυξέλλες και συμπλήρωσε ότι εάν λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα, θα χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες πριν ετοιμαστεί ένα τρίτο πακέτο. 

Αισιοδοξία για συμφωνία εκφράζει η Κομισιόν

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, οι Κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές. Υπενθύμισε επίσης ότι οι θεσμικοί παράγοντες θα υποβάλουν έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής πρότασης προς τους υπουργούς της ζώνης του ευρώ, οι οποίοι, μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τρίτη, θα έχουν τον τελευταίο λόγο επί του θέματος. 

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, άφηναν να εννοηθεί σήμερα ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι πιθανή, επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνει με βάση τις αποφάσεις της Ευρωζώνης τον Απρίλιο.