Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Συνηθισμένος στις πολλές τάσεις και συνιστώσες στον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τώρα να προστεθεί ακόμη μια, οι λεγόμενοι Βαρουφακιστές. 

Μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup και την καταρχήν πρώτη συμφωνία φαίνεται πως η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος χωρίζεται πλέον σε δύο στρατόπεδα: Τους Βαρουφακιστές, αυτούς δηλαδή που υποστηρίζουν τη διαπραγματευτική γραμμή και τις «υποχωρήσεις» του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, και τους Αριστερούς, όσους δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από τις κόκκινες γραμμές που έχει το ίδιο το κόμμα και η ηγεσία του οριοθετήσει με το προεκλογικό του πρόγραμμα. 

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε στην εκπομπή Ακραίως του Τάκη Χατζή πως «δεν θα μείνει στη θέση του αν δεν τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές».

«Αν μας πουν οι απολυμένοι δεν γυρίζουν, δεν υπάρχει συμφωνία. Είναι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση», τόνισε. 

Κόκκινη γραμμή για τους «αριστερούς» αποτελεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, και οι δεσμεύσεις για άμεση αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών: αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, κατάργηση του φόρου της πρώτης κατοικίας, ρύθμιση των 100 δόσεων κ.α.

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που αποτελούσε το μίνιμουμ των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο και εξελέγη, φαίνεται να μετατίθεται σε βάθος τετραετίας. 

Αυτή ήταν άλλωστε και η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη μετά το Εurogroup της Παρασκευής όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με ορίζοντα τετραετίας είπε, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. 

 Ενδεικτική και η άποψη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Υποστηρίζει πως η συμφωνία του Eurogroup δεν πρέπει να ακυρώσει το «ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό, προοδευτικό προσανατολισμό του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ». Την ίδια ώρα επαναφέρει το θέμα του χρέους, το οποίος σύμφωνα με τους εταίρους έχει «κλείσει». «Παραμένει η διεκδίκηση για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», τονίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Τις μεγαλύτερες όμως αναταράξεις στα ενδότερα της κυβέρνησης προκάλεσε το γεγονός ότι προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά την αμφισβητούν και θέτουν εν αμφιβόλω την ουσία της διαπραγμάτευσης

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να απαντήσει κ στον Μανώλη Γλέζο που ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό επειδή συνήργησε στην ψευδαίσθηση όπως είπε πως η κυβέρνηση θα έκανε πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και τώρα επιχειρεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι. Κι αυτό φοβούμενη πως εάν άφηνε αναπάντητη την πολύ σκληρή κριτική του ευρωβουλευτή του κόμματος θα δημιουργούνταν ντόμινο αντιδράσεων με άγνωστες συνέπειες για την κυβερνητική συνοχή.

Υπενθυμίζεται ότι το αυστηρό άρθρο του Μανόλη Γλέζου«μοιράστηκε» ο Γιάννης Μηλιός και ακολούθησε τουιτάρισμα της ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα η οποία έστειλε με την σειρά της το δικό της μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση. Τη «βαθιά ανησυχία» του εξέφρασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναμένεται να δεσμευθεί η κυβέρνηση.