Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Δικαίωση του τέως Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την τακτική του έναντι των πιστωτών αλλά και για όσα έλεγε προεκλογικά αποτελούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Αθήνας με την τρόικα, λένε συνεργάτες του. Ο κ. Σαμαράς, προφανώς, αποκτά περισσότερα επιχειρήματα στην εσωκομματική φαρέτρα, ωστόσο η προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την εσωκομματική ταραχή – πριν μάλιστα αυτή ξεσπάσει – διόλου ευκολότερη γίνεται.

Τα δημοσκοπικά δεδομένα, αυτονότητα και συνήθη μετά μία εκλογική αναμέτρηση, που δείχνουν το πρώτο κόμμα και το νέο Πρωθυπουργό να αυξάνουν τις δυνάμεις τους, και το δεύτερο κόμμα και τον αρχηγό του να βυθίζονται «βαραίνουν» στο εσωκομματικό μέτωπο, το οποίο εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές δεν αποκλείεται να ανοίξει. Παράλληλα, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για άμεση εμπλοκή του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη στη διαμόρφωση του κειμένου του ΕΛΚ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, αναζωπύρωσε τις εντάσεις και άνοιξε εκ νέου τον κύκλο αποδυνάμωσης των συνεργατών του εκάστοτε Προέδρου.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται, όπως και στο μακρύ διάγγελμα του Σαββάτου, να επιμείνει για την ορθότητα των επιλογών του ενώ σε εσωκομματικό πεδίο ετοιμάζει και ο ίδιος τις κινήσεις του. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, που ανεβλήθη, αλλά και η σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής, μέσα στο σαββατοκύριακο. Εφόσον τα δύο αυτά όργανα συνεδριάσουν θα δώσουν ένα, σαφές, πρώτο δείγμα τόσο για την κατεύθυνση όσο και για την ταχύτητα των εξελίξεων. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., που και μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, έχει κάνει λόγο για συλλογικότερη λειτουργία του κόμματος (σ.σ. δίχως πάντως ανταπόκριση από τους περισσότερους κορυφαίους) ενώ δεν αποκλείεται να εξαγγείλει και εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος για την Άνοιξη.