Διαρθρωτικές αλλαγές, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές και κόκκινα δάνεια βρίσκονται μεταξύ άλλων στον κατάλαγο των μεταρρυθμίσεων που θα στείλει τελικά η κυβέρνηση το πρωί της Τρίτης στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη για να αποφασιστεί αν συμφωνούν οι δύο πλευρές.

Στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται αναλυτικά

-Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

-Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά στην άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

-Δίκαιο φορολογικό σύστημα

-Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

-Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς

-Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).

-Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας

Στη λίστα, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

Επίσης δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη να συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στις 12:00. Επίσης αύριο θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής.