Γράφει ο Τάκης Χατζής 

Λογικά δεν θα έπρεπε να υπενθυμίσουμε ότι η πρόσφατη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους (και δανειστές) προκάλεσε φωνές διαμαρτυρίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι Μανώλης Γλέζος, Γιώργος Κατρούγκαλος, Αλέξης Μητρόπουλος, Σοφία Σακοράφα και Κώστας Λαπαβίτσας εξέφρασαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη διαφωνία τους, ενώ σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με το Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος επίσης εξέφρασε τη δυσφορία του. Λογικά δεν θα έπρεπε να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο η οποία ουδείς γνωρίζει που ακριβώς θα μας οδηγήσει.  

Ωστόσο, αναγκαζόμαστε να υπενθυμίσουμε που βρισκόμαστε, λόγω της υποβόσκουσας γκρίνιας στη ΝΔ, στελέχη της οποίας συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν αντιληφθεί τίποτα. Και εξηγούμεθα: η χώρα χρειάζεται και κυβέρνηση και αντιπολίτευση ισχυρή. Όταν η κυβέρνηση αρχίζει να ταλαιπωρείται από διαφωνίες και διαφωνούντες, η αντιπολίτευση καλόν είναι να μοιάζει με… μπετόν αρμέ. Τούτο φυσικά δεν σημαίνει ότι αν στην αντιπολίτευση υπάρχει σοβαρό θέμα που επείγει να επιλυθεί, με πρόσχημα το γενικότερο καλό μπαίνει στον πάγο. Αν- τονίζουμε- υπάρχει σοβαρό θέμα που επείγει να επιλυθεί. Υπάρχει;  

Όταν κινήθηκε προς την ηγεσία της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής, είχε πίσω του πλειάδα υποστηρικτών, ανωτέρων στελεχών του κόμματος, αλλά και χιλιάδων ψηφοφόρων. Είχε και αντιπάλους, βαριά ονόματα: τον Μιλτιάδη Έβερτ, τον Γιώργο Σουφλιά, τον Βύρωνα Πολύδωρα.  

Για να εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς, συγκέντρωσε πάνω από 386.000 ψήφους μελών του κόμματος. Είχε απέναντί του τη Ντόρα Μπακογιάννη (η οποία συγκέντρωσε πάνω από 306.000 ψήφους) και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.  

Σήμερα, ο Σαμαράς δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Η Ντόρα έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την προεδρία. Ο Κυριάκος λέει ότι αν τεθεί θέμα θα το δει και ο Δένδιας θέλει, αλλά αν του δώσει ο Κώστας Καραμανλής την… ευχή του. Όμως ο Καραμανλής δεν δίνει την ευχή του σε κανένα, οπότε… τσάμπα πάνε τα τραπεζώματα της Γιαννάκου και οι γκρίνιες.  

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρόσφατη συνομιλία τους (κάποιοι μιλάνε για συνάντηση) Καραμανλής και Σαμαράς συζήτησαν όλα τα τρέχοντα πολιτικά θέματα και συμφώνησαν για τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Στο άμεσο μέλλον, ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να αλλάξει πολλά στον τρόπο άσκησης της αντιπολίτευσης, έχοντας και την στήριξη του Καραμανλή. Οπότε, καλό είναι οι- κατά φαντασία δελφίνοι, να πάψουν να κάνουν όνειρα θερινής νυκτός…