current views are: 2

24 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση05:10

Κυβερνητικό συμβούλιο συγκαλεί ο Τσίπρας για να σβήσει τις εσωκομματικές «φωτιές»

Την στιγμή που στις Βρυξέλλες θα φτάνει η επιστολή Βαρουφάκη με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου προκειμένου να εξετάσει τις κινήσεις που θα κάνει τις επόμενες  ώρες και μέρες ώστε να μειωθούν οι εντάσεις με τους δανειστές. 

Δημοσίευση 05:10’
αρθρο-newpost

Την στιγμή που στις Βρυξέλλες θα φτάνει η επιστολή Βαρουφάκη με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου προκειμένου να εξετάσει τις κινήσεις που θα κάνει τις επόμενες  ώρες και μέρες ώστε να μειωθούν οι εντάσεις με τους δανειστές. 

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Την στιγμή που στις Βρυξέλλες θα φτάνει η επιστολή Βαρουφάκη με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας έχει συγκαλέσει σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου προκειμένου να εξετάσει τις κινήσεις που θα κάνει τις επόμενες  ώρες και μέρες ώστε να μειωθούν οι εντάσεις με τους δανειστές. 

Ταυτόχρονα θα συζητήσει με τους υπουργούς του τις εσωκομματικές γρίνιες που προέκυψαν μετά την απόφαση του Γιουρογκρουπ και οι οποίες έχουν ως κοινή βάση το ότι η ελληνική κυβέρνηση εν μέρει  συμβιβάστηκε. 

Φυσικά την συγκεκριμένη στιγμή αυτό που απασχολεί περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα είναι να τελειώσει με τα διαδικαστικά θέματα του Eurogroup προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση των μέτρων. 

Έτσι στο σημερινό κυβερνητικό συμβούλιο θα ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να επιταχύνουν τις  διαδικασίες  ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις. Τον πρώτο λόγο σε αυτή την διαδικασία θα έχει ο κ.Νικολούδη  ο οποίος είναι υπεύθυνος για την …ανεύρεση φοροφυγάδων μέσα ή έξω από λίστες ή ενώ θα του  ζητηθεί να υπάρξουν άμεσα ενέργειες κατά της διαπλοκής  και των ολιγαρχών ώστε να σταλεί σαφές  μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη να υλοποιεί το νέο πρόγραμμα. 

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει να υπάρξουν γρήγορα νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τέτοια θέματα να τελεσιδικούν γρήγορα ώστε να μπαίνει ζεστό χρήμα στα ταμεία. 

Σε ότι αφορά τις εσωκομματικές γκρίνιες τα στελέχη της κυβέρνησης λένε ότι ήταν αναμενόμενες και  τις κατατάσσουν σε κατηγορίες. Θεωρούν δηλαδή  ότι άλλοι διαφωνούν για ιδεολογικούς λόγους, άλλοι γιατί δεν είναι σωστά ενημερωμένοι και άλλοι για προσωπικούς λόγους κοινός γιατί δεν έλαβαν κυβερνητικούς θώκους. 

Το Μαξίμου πάντως επιμένει ότι μέσα στις προτάσεις συμπεριλαμβάνεται ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης . Ποιο συγκεκριμένα λένε  ότι στις προτάσεις Βαρουφάκη βρίσκεται: 

Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. 

Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα
  • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
  • Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
  • Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
  • Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας

σχετικα αρθρα