current views are: 1

24 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση05:15

Η κρισιμότερη από την ελληνική κρίση τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ίσως να είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της ελληνικής κρίσης. 

Δημοσίευση 05:15’
αρθρο-newpost

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ίσως να είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της ελληνικής κρίσης. 

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ίσως να είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της ελληνικής κρίσης. Αν όλα πάνε καλά, τότε το Eurogroup θα ανάψει το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν στην κύρωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου όσα εθνικά Κοινοβούλια υποχρεούνται να το πράξουν, με την προσοχή φυσικά να στρέφεται στη γερμανική Μπούντεσταγκ. 

Η εκτίμηση είναι ότι αφού δόθηκε η εντολή για τηλεδιάσκεψη, λογικά δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις και ο κατάλογος που έχει υποβάλει η κυβέρνηση Τσίπρα για σειρά διαρθρωτικών και άλλων μεταρρυθμίσεων θα έχει κριθεί επαρκής σε αυτή τη φάση για μπορέσει η Αθήνα να περάσει τον κάβο που έχει μπροστά της. Αν και οι αρχικές ιδέες που παρουσίασε η κυβέρνηση κρίθηκαν ελαφρώς ασαφείς, ο δεύτερος γύρος επαφών υπήρξε πιο εποικοδομητικός και άνοιξε τον δρόμο για την τηλεδιάσκεψη. 

Η εκτίμηση που επικρατούσε το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας ήταν ότι η λίστα, στην οποία βασικά σημεία είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η πάταξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καυσίμων, θα εγκριθεί. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Και  τούτο διότι η έγκριση αυτή δεν απελευθερώνει αυτομάτως τα χρήματα (συνολικού ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ) που έχει ανάγκη η κυβέρνηση προκειμένου να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της – αρχής γενομένης από τον Μάρτιο όταν και θα πρέπει μεταξύ άλλων να καταβάλει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Το μεγάλο ερωτηματικό για όλους τους αναλυτές είναι η ενδιάμεση χρηματοδότηση που έχει ανάγκη η ελληνική πλευρά. Συμβουλευτικοί οίκοι όπως το Eurasia Group επισημαίνουν ότι ακριβώς αυτή η ασάφεια έχει επιλεγεί από την πλευρά των πιστωτών ως μοχλός πίεσης ώστε η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο εξειδίκευσης των μέτρων που προτίθεται να λάβει. Το απώτατο χρονικό όριο για να γίνει αυτό είναι, με βάση την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, τα τέλη Απριλίου. 

Η ελπίδα είναι ουσιαστικά ότι η Αθήνα «θα ποιήσει την ανάγκη φιλοτιμία», θα κινηθεί γρήγορα, η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο, τα χρήματα θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία και πιθανό ατύχημα θα αποφευχθεί. Σε διαφορετική περίπτωση, διάφορες επιλογές θα πέσουν στον τραπέζι…   


σχετικα αρθρα