Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Στη λίστα των προτάσεων που έστειλε η κυβέρνηση στο Eurogroup στρέφεται το ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας και, προσωπικά, του Αντώνη Σαμαρά καθώς από την επάρκεια της πρότασης θα κριθεί εάν η κρίση με την Ευρωζώνη ξεπεράστηκε, επί του παρόντος τουλάχιστον, με το συμβιβασμό της Παρασκευής ή θα έχει και νέα επεισόδια. 

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας απέφυγαν χθες να σχολιάσουν τις πρώτες πληροφορίες για τις ελληνικές θέσεις, εν αναμονή της πλήρους πρότασης, ωστόσο η εικόνα των γενικόλογων δεσμεύσεων της Αθήνας αύξανε τον προβληματισμό για νέα εμπλοκή. Άλλωστε, στη Ν.Δ. έχουν σαφή εικόνα για τη σκληρή διαπραγμάτευση της Ευρωζώνης και εκτιμούν βάσιμα ότι εάν η κυβέρνηση περιοριστεί σε δήλωση προθέσεων, τότε η χώρα θα βρεθεί, εκ νέου, αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις και εκβιαστικά διλήμματα. 

Άλλωστε, όπως επεσήμανε και το Σάββατο ο κ. Σαμαράς, η διαπραγμάτευση με την Ευρωζώνη γίνεται πλέον με σαφώς δυσμενέστερους όρους από αυτούς που ίσχυαν για τη δικομματική ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, κυρίως εξαιτίας της επιδείνωσης – λόγω των πρόωρων εκλογών που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – της κατάστασης στις τράπεζες, στα επιτόκια δανεισμού αλλά και στο δημόσιο ταμείο που είναι... μείον. 

Στη Ν.Δ. κάνουν λόγο για μία δύσκολη εξωτερική και εσωτερική άσκηση ισορροπίας του κ. Τσίπρα. Σύμφωνα με τους επιτελείς του κ. Σαμαρά, άλλωστε, το εξωτερικό μέτωπο είναι άμεσα συναρτώμενο με τις εσωτερικές αντιδράσεις που αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας. Στη Συγγρού δεν έχουν ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να καταρρεύσει ένας νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός που απολαμβάνει, μάλιστα, και της στήριξης της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης. Ωστόσο, έχοντας και οι ίδιοι αντιμετωπίσει τη φθορά των εκ των έσω αντιδράσεων στα μέτρα που χρειάστηκε να ψηφιστούν, προφανώς έχουν και το βλέμμα τους στραμμένο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 

Άλλωστε, οι διαφοροποιήσεις ή ενστάσεις Γλέζου, Σακοράφα, Κατρούγκαλου, Λαπαβίτσα αλλά και της Αριστερής Πλατφόρας κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι ενώ, παράλληλα, μπορεί να προοιωνίζονται και εξελίξεις. Ο κ. Τσίπρας, πριν τη μάχη του Eurogroup, θα κληθεί να αντιμετωπίσει και άλλα τρία μέτωπα: Το κυβερνητικό συμβούλιο στις 11:00, την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και, τέλος, την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος που, επίσης, συγκαλείται σήμερα. «Δεν πρόκειται να κάνουμε σχόλιο, τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους» ήταν η μόνιμη επωδός των γαλάζιων σχετικά με τα εσωτερικά της κυβέρνησης.