current views are: 1

24 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση09:48

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα η αξιολόγηση και μετά η συζήτηση για το χρέος

«Η Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχολιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις της λίστας, που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους.

Δημοσίευση 09:48’
αρθρο-newpost

«Η Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχολιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις της λίστας, που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχολιάζοντας τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, που έστειλε η κυβέρνηση στους εταίρους.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως «η λίστα δεν είναι ένα νέο μνημόνιο ή μια νέα συμφωνία. Αυτή η λίστα είναι μόνο μία ένδειξη του είδους των μεταρρυθμίσεων που θέλουν να προωθήσουν, που θα ήθελαν να αντικαταστήσουν και επίσης εκείνες που θα ήθελαν να συνεχιστούν». 

«Είναι ένα πρώτο βήμα και θα χρειαστεί χρόνος, για να μπούμε σε λεπτομέρειες», σχολίασε και τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εξειδικεύσουν περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις αυτές, το αργότερο ως το τέλος του Απριλίου». 

Ο κ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι «λεφτά (σ.σ. η δόση των 7,2 δισ. ευρώ) θα εκταμιευθούν μόνο μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης». 

Ακόμη, ανέφερε πως όσον αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις «σημειώνεται πρόοδος».

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η πρόοδος που σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα, συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει και να επιστρέψει στη σωστή τροχιά. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η τετράμηνη παράταση δίνει στην Ελλάδα και στους εταίρους τους τον απαραίτητο χρόνο για να δουλέψουν σε μια μελλοντική συνεργασία. Επισήμανε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετικό όραμα και επιθυμεί αλλαγές στις συμφωνίες. Όπως σημείωσε, το σημαντικό είναι η ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τους βασικούς στόχους που αφορούν στην οικονομική σταθεροποίηση.

Ο ίδιος είπε «ναι» στην ευελιξία, «αλλά στο πλαίσιο του προγράμματος, όχι μονομερώς» και πρόσθεσε:

Δώσαμε ευελιξία στο πρόγραμμα για να βάλει η ελληνική κυβέρνηση την πολιτική της σφραγίδα σε αυτό. Αν σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους, πολλές αλλαγές μπορούν να γίνουν μέσα στο πρόγραμμα. Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κύριους στόχους. 

«Εάν η πέμπτη αξιολόγηση για την Ελλάδα ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα επανέλθουμε στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους», διεμήνυσε ο κ. Ντάισελμπλουμ. 

Εξάλλου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας επιπλέον υποστήριξης προς την Ελλάδα, μετά το καλοκαίρι. Ερωτηθείς αν μετά το καλοκαίρι η Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει στη λεγόμενη ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL), επισήμανε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Τόνισε, πάντως, ότι για να μπορέσει μια χώρα να πάρει αυτήν την προληπτική γραμμή στήριξης θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις αγορές και να μπορεί να χρηματοδοτείται.

 

Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε:

Συμφωνώ με τους Ντράγκι και Γιουνκέρ ότι το Grexit δεν υπάρχει στο τραπέζι. Ξέρω μόνο μια χώρα που έκανε υπουργικό για το ενδεχόμενο Grexit, και ήταν η Βρετανία. Οι Βρετανοί δεν είναι όμως, ακόμη μέλος του Eurogroup. Κατά συνέπεια, δεν συζητήθηκε και αυτό δείχνει ότι έχουμε πολύ ισχυρή δέσμευση να κρατήσουμε την ευρωζώνη ακέραια και να εργαστούμε μαζί. Έχουμε επενδύσει πολύ πολιτικό κεφάλαιο για να διατηρηθεί η Ευρωζώνη ακέραια.

«Θα ήταν πολύ περίεργη ερμηνεία της δημοκρατίας να θεωρούμε ότι οι εκλογές σε μία χωρά μπορούν να αλλάξουν την πορεία των πάντων. Για μια ισχυρότερη Ένωση, πρέπει να εργαστούμε από κοινού, όχι ένα αποτέλεσμα να υπαγορεύει αλλαγή πορείας της ευρωζώνης », σημείωσε.

Τέλος, σχετικά με το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να αποφασίσει μονομερώς η ελληνική κυβέρνηση και ότι θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος και από την οικονομική κατάσταση της χώρας.


σχετικα αρθρα