Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Μια δύσκολη εβδομάδα αναμένεται να περάσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα, μετά την αύξηση, με γεωμετρική πρόοδο, των εσωκομματικών αντιδράσεων για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους στο πρόσφατο Eurogroup.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν υποτιμά τις εσωκομματικές φωνές, αλλά θεωρεί, με βάσει τα όσα λέει στους συνομιλητές του, ότι δεν υπάρχει αναλυτική και σε βάθος ενημέρωση των αντιδρώντων βουλευτών και στελεχών και μετά τις αναγκαίες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων θα χαμηλώσουν οι τόνοι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν, όπως λένε, με στωικότητα τις αντιδράσεις και εκτιμούν ότι η παρούσα κυβέρνηση έδειξε ότι πραγματικά διαπραγματεύεται και είναι άδικη η κριτική που ασκείται. Περισσότερο την ηγετική ομάδα ενόχλησε η στάση του ευρωβουλευτή και ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, του Μανώλη Γλέζου και γι’ αυτό θεωρήθηκε σκόπιμο να του απαντήσει και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος έχει μακρά διαδρομή στην Αριστερά από την εποχή του ΚΚΕ εσωτερικού.

Ο στόχος από εδώ και πέρα, είναι εκτός από το να λήξει ομαλά η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, δηλ. να γίνει δεκτό το πλαίσιο των προτάσεων της ελληνικής πλευράς και να ψηφισθεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης, να επέλθει νηνεμία και στο εσωτερικό μέτωπο.

Και αυτό διότι, εάν φουντώσει η αμφισβήτηση και επικρατήσει επί πολλές ημέρες η εσωτερική διαμάχη, θα επηρεαστεί αναμφίβολα και η στάση των πολιτών, οι οποίοι σε ποσοστό περίπου 80% σήμερα στηρίζουν την κυβέρνηση.

Αυτό το κεφάλαιο, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική στιγμή, η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να το χάσει, καθώς έχει μπροστά της κυριολεκτικά 120 κολασμένες μέρες, μέχρι να λήξει η παράταση που δόθηκε από τους θεσμούς, ώστε να υπάρξει η μετάβαση στη νέα φάση.

Το άγχος της ηγετικής ομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να μην φυτρώσει ο σπόρος της αμφισβήτησης για τις προθέσεις της κυβέρνησης και περάσει η άποψη πως ο Αλ. Τσίπρας δεν διαπραγματεύτηκε και απλά συμβιβάστηκε και δέχθηκε επί της ουσίας, αυτό που ο Μανώλης Γλέζος είπε, δηλ. το κρέας να βαπτισθεί ψάρι.

Στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων θα στραφεί η προσοχή του Αλ. Τσίπρα ώστε να πέσουν οι τόνοι και να εμφανιστεί η κυβέρνηση ενωμένη και να μην υπάρξει διαιώνιση του κλίματος της αναταραχής. Παράλληλα θα υπάρξει μια επικοινωνιακή αντεπίθεση με κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης που θα επιχειρήσουν να πείσουν ότι η συμφωνία ήταν θετική και σε καμία περίπτωση δεν αθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα όσα έχει υποσχεθεί προεκλογικά.
 
«Το δίκιο είναι με το μέρος μας και θα φανεί. Είναι άδικο να έχει γίνει τόσο σκληρή διαπραγμάτευση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και να δεχόμαστε τέτοια κριτική. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει ούτε ένα μήνα ζωής» λένε από το Μαξίμου και ευελπιστούν σε συντήρηση των υψηλών ποσοστών αποδοχής της κυβέρνησης από τους πολίτες.