Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα, εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON) στο Ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο συζήτησης της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής, όπου κυριάρχησε το θέμα της Ελλάδας και της λίστας μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση.

«Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση είναι και πολύ σοβαρή και πολύ σταθερή - έχει την υποστήριξη του 80% των Ελλήνων - κανένας απολύτως κίνδυνος GRexit» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Παπαδημούλης, ενώ  έθεσε ερωτήσεις στον Πρόεδρο του Eurogroup. 

Αναλυτικά η παρέμβαση και οι ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον Γερούν Ντάισελμπλουμ:

Κύριε Ντάισελμπλουμ, σας καλωσορίζω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πριν λίγο διάβασα το σχόλιο της Κομισιόν για τη λίστα μεταρρυθμίσεων που έγκαιρα κατατέθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση. Την χαρακτηρίζει "επαρκώς περιεκτική" και επίσης προσθέτει ότι η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυμένη από την ισχυρή δέσμευση της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Συμμερίζεστε αυτό το σχόλιο και εσείς προσωπικά που την έχετε δει;

Θα ήθελα να καθησυχάσω τους δυο συναδέλφους των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και των Βρετανών Συντηρητικών ότι η νέα Ελληνική Κυβέρνηση είναι και πολύ σοβαρή και πολύ σταθερή. Έχει την υποστήριξη του 80% των Ελλήνων πολιτών σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις σε ότι αφορά τις συζητήσεις που διεξάγονται, και οι Έλληνες πολίτες υποστηρίζουν με ποσοστό 80% τη συμμετοχή στο ευρώ και δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος GRexit.

Θα θελα να σας ρωτήσω δυο πράγματα, κύριε Ντάισελμπλουμ.

Το πρώτο: Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012, που κι εσείς μνημονεύσατε, το Eurogroup δεσμεύεται από τη στιγμή που ο ελληνικός Κρατικός Προϋπολογισμός σημειώσει πρωτογενή πλεονάσματα, να ληφθούν πρόσθετα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους - χωρίς επιβάρυνση φυσικά, των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Υπάρχουν προτάσεις από το Ινστιτούτο Bruegel σχετικές που έχουν κατατεθεί. Πότε σκοπεύει το Eurogroup να συζητήσει και να εφαρμόσει, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, τέτοια μέτρα;

Και το δεύτερο: Ξέρετε πολύ καλά, ότι το πρόγραμμα που τελειώνει προκάλεσε ύφεση 25% στην ελληνική οικονομία και μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Πάνω από 25% ανεργία, 2.500.000 Έλληνες να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, 9 στους 10 Έλληνες ανέργους να μην λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ επίδομα ανεργίας... Στην ανακοίνωση της Παρασκευής, έχετε σημειώσει "κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα". Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση, θέλει πρωτογενή πλεονάσματα, θέλει νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά, αλλά έχει ζητήσει μια αναπροσαρμογή, ρεαλιστική, προς τα κάτω, των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, με τα εξωπραγματικά 3 και 4,5%. Πότε σκοπεύετε να κάνετε συγκεκριμένη τη λέξη "appropriate" ("κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα") προκειμένου να ενισχυθεί μια δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας;

Από την πλευρά του ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι εταίροι «θα επανέλθουν στο θέμα του πρωτογενούς πλεονασματος, βάσει της παράτασης του τετραμήνου, κάτι που θα επιτρέψει στη νέα Ελληνική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Σημείωσε, επίσης, ότι «εάν οι οικονομικές προϋποθέσεις μας δείξουν ότι υπάρχει περιθώριο, οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορεί να προσαρμοστούν».