Γράφει ο Παναγιώτης Τζανεττάτος

Την απάντηση των εταίρων και δανειστών στην λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που παρέδωσε ο υπουργός Οικονομικών, περιμένει η κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου, που διήρκησε περισσότερο από τρεις ώρες, έγινε συνολική αποτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ενώ δόθηκαν και κατευθύνσεις για την υλοποίηση των μέτρων.

Ωστόσο, εκφράστηκαν επιφυλάξεις για επιμέρους ζητήματα που έφτασαν μάλιστα και τα όρια των αντιρρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση την κυβέρνηση την ενδιαφέρει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και κυρίως της Γερμανίας την προσεχή Παρασκευή. Εφόσον όλα κυλισουν ομαλά, θα ξεκινήσει την κατάθεση των νομοθετημάτων, πιθανότατα από την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, σύγχυση φαίνεται οτι προκαλεί, τουλάχιστον προς το παρόν, το κατά πόσο η επέκταση της δανειακής σύμβασης με τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις θα περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο. Και αυτό γιατί σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε τη συμφωνία στη Βουλή», δήλωναν με νόημα κυβερνητικά στελέχη.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κυβερνητικού συμβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, δήλωσε αισιόδοξος και τόνισε πως «η λίστα είναι η ουσιαστική περιγραφή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Τέρμα τα μνημόνια, μέσα (σ.σ. στον κατάλογο) είναι όλοι οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης», είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τις ενστάσεις, που έχουν διατυπωθεί στο εσωτερικό του κόμματος, ο κ. Βούτσης σημείωσε: «Καλά κάνουν και υπάρχουν ενστάσεις, γίνεται δημιουργική συζήτηση». 

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης υπογράμμισε πως έγινε μια «εποικοδομητική συζήτηση, αλλά εκφράστηκαν προβληματισμοί και κάποιες επιφυλάξεις. Όμως όχι κάτι συγκεκριμένο». 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο  οποίος σημείωσε ότι υπήρξαν κάποιες επιφυλάξεις, όχι όμως κάτι σοβαρό και η κυβέρνηση εμφανίζεται συγκρατημένη μέχρι να έχει το τελικό «οκ» από τις Βρυξέλλες.