Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Η ελληνική λίστα δεν παρέχει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις για μεταρρυθμίσεις αναφέρει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η κυρία Λαγκάρντ το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι επαρκές για τη συνέχιση της βοήθειας, αλλά δεν είναι εξειδικευμένο.

Το πρόγραμμα «είναι περιεκτικό, αλλά όχι πολύ συγκεκριμένο» και «στερείται ξεκάθαρων διαβεβαιώσεων ότι η Αθήνα σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις-κλειδιά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην επιστολή υποστηρίζει ότι «σε ορισμένους τομείς, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενθαρρύνομαι από μια πιο ισχυρή βούληση των νέων Αρχών στην Αθήνα και προσβλέπουμε να μάθουμε περισσότερα για τα σχέδιά τους σ' αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, σε ορισμένους τομείς συμπεριλαμβανομένων των πιο σημαντικών, ο κατάλογος δεν δίνει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις για το πως η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (MEFP)».

Και συνεχίζει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ: «Σημειώνουμε ειδικότερα ότι δεν υπάρχουν ούτε σαφείς δεσμεύσεις για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, στο καθεστώς ΦΠΑ, ούτε και ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τη συνέχιση των ήδη συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».

Και καταλήγει: «Το επιτελείο μου κι εγώ αναμένουμε να εργαστούμε με την νέα ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρούμε κοινό τόπο, με στόχο την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης του προγράμματος όσοσ το δυνατόν συντομότερα».

Ντράγκι: Θετική η λίστα - Θα αξιολογήσουμε τις μεταρρυθμίσεις

«Η επιστολή καλύπτει ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων και είναι επαρκώς περιεκτική ως κατάλληλο σημείο εκκίνησης για επιτυχή κατάληξη της αξιλόγησης» αναφέρει σε επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντράγκι επισημάινει ότι «ωστόσο, όπως αναμέναμε, δεν ήταν δυνατό για τις αρχές να αναλύσουν διεξοδικά συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις που να μπορούν να αξιολογηθούν από τους θεσμούς με γνώμονα την ανάπτυξη, τα δημόσια οικονομικά και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Δεδομένου του περιορισμένου χρόνου που είχαν, αυτό είναι κατανοητό».

Και συνεχίζει:

Υποθέτω πως είναι ξεκάθαρο ότι η βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και για τυχόν μελλοντικές κινήσεις θα είναι οι υφιστάμενες δεσμεύσεις του τρέχοντος Μνημονίου Κατανόησης και του Μνημονίου Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών (MEFP). Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφουν οι αρχές διαφέρουν από τις τρέχουσες μνημονιακές δεσμεύσεις σε διάφορα σημεία. Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να αξιολογήσουμε στη διάρκεια της αναθεώρησης εάν τα μέτρα που δεν γίνονται δεκτά από τις ελληνικές αρχές αντικαθίστανται με μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας ως προς την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ καλεί τις ελληνικές αρχές «να δράσουν γρήγορα για να σταθεροποιήσουν την κουλτούρα πληρωμών και να απέχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια».