Ικανοποίηση για την έγκριση της συμφωνίας από το Eurogroup εκφράζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. «Επετεύχθη ο αρχικός στόχος μας, που ήταν ο διαχωρισμός της δανειακής συμφωνίας από το μνημόνιο» τόνισε ανώτατη πηγή του υπουργείου.

Ανώτατη πηγή του ΥΠΟΙΚ είπε χαρακτηριστικά: «Οι προηγούμενοι έλεγαν θα κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά για συμφωνία, γιατί αποκλείουμε τη ρήξη. Εμείς κάναμε διαπραγμάτευση, αλλά δεν αποκλείσαμε τη ρήξη. Η εντολή δεν ήταν να τα σπάσουμε, ήταν να τα βρούμε».

Εξήγησε, παράλληλα, ότι η στρατηγική που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση δεν ήταν τακτικισμός, αλλά «μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αλλάξουμε τους όρους», επισημαίνοντας: 

«Από τα πρώτα ταξίδια που κάναμε, επιλέξαμε να μιλάμε με όρους πολιτικούς. Οι συνάδελφοί μας δεν είναι συνηθισμένοι σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, γνωρίζαμε ότι θα πάθουν ένα σοκ».

Τόνισε, επίσης,  ότι με την τετράμηνη παράταση «ουσιαστικά ακυρώνεται το mail Χαρδούβελη, η μείωση συντάξεων και η αύξηση ΦΠΑ και ουσιαστικά για το μέλλον είναι εκπεφρασμένη η άποψη να μην συνεχιστεί η λιτότητα που επέβαλε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%».

Στα αρνητικά της συμφωνίας, σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι ναι μεν δεν θα έχουμε υφεσιακά μέτρα, αλλά δεν περιλαμβάνονται και αναπτυξιακά μέτρα.

«Υπάρχει επίσης και το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το οποίο θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τώρα» κατέληξε. 

Η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και πώς αυτό θα καλυφθεί έως το τέλος Απριλίου, σε πρώτη φάση, και έως το τέλος Ιουλίου σε επόμενη, αρχίζει από σήμερα το βράδυ αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, σχολιάζοντας ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί τη βάση για μια νέα συζήτηση σε έναν νέο τοπίο που δεν έχει χαρτογραφηθεί.

Αναφορικά με το θέμα του ΕΝΦΙΑ,  τονίζουν ότι ο φόρος αυτός πρέπει να αλλάξει με έναν έξυπνο, αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο και ότι θα επανεξεταστεί ο ΕΝΦΙΑ, καθώς και το θέμα του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.