Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Σε θέμα μείζονος πολιτικής σημασίας αναδείχθηκε σήμερα στη Βουλή η αίτηση άρσης ασυλίας του βουλευτής της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία και απορρίφθηκε από την Ολομέλεια.

Σε μία συνεδρίαση που θεωρητικά θα είχε ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκλήθηκε κυριολεκτικά πανδαιμόνιο με βαριές πολιτικές κουβέντες και αντεγκλήσεις.

Αφορμή ήταν η πρόταση του Προεδρείου (κατά την κυρία Κωνσταντοπούλου) ή της προέδρου (κατά τη ΝΔ) να μην πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία και αυτό γιατί ο εισαγγελέας δεν έδωσε την έγκρισή του στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να παραστούν στη συνεδρίαση με την αιτιολογία ότι η κοινοβουλευτικές διαδικασίες δεν αποτελούν επαγγελματική δραστηριότητα.

Το θέμα έλαβε τεράστιες διαστάσεις καθώς αρχικά η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε έντονα για την πρόταση αυτή διαβλέποντας τον κίνδυνο η λειτουργία της Βουλής να γίνει «όμηρος» δικαστικών αποφάσεων.

Κάπου εκεί η πρόεδρος διέκοψε για λίγο τη συνεδρίαση προκειμένου να συνεννοηθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Ωστόσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου έθεσε ζήτημα η Βουλή να εκφράσει τη διαφωνία της με την απόφαση της δικαιοσύνης, κάτι όμως που και πάλι προκάλεσε την αντίδραση τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος μάλιστα δεν δίστασε να μιλήσει για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, υπογραμμίζοντας ότι η Βουλή με αυτό τον τρόπο παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών.

Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αφού επιβεβαίωσε την κ. Κωνσταντοπούλου περί αρχικής ομόφωνης απόφασης του Προεδρείου, εμφανίστηκε ανοιχτός στο να πραγματοποιηθεί άμεσα η ψηφοφορία.

Το λόγο όμως πήρε και πάλι ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι η θέση της ΝΔ ήταν από την αρχή να γίνει άμεσα η ψηφοφορία και να μην υπάρξει καμία «νουθεσία» στη δικαιοσύνη. 

Ο δε πρώην Πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι η Βουλή έχει απαντήσει με τη στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. 

Σε κάθε περίπτωση, «πυροσβεστική» ήταν η παρέμβαση του Θανάση Παφίλη από το ΚΚΕ, που πρότεινε να διεξαχθεί η ψηφοφορία και η Βουλή να ασχοληθεί σε δεύτερο χρόνο με το ζήτημα της δικαιοσύνης. Θέση με την οποία εμμέσως συμφώνησε και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι σε συζητήσεις τους με δημοσιογράφους κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να απαλλάξει από τις ευθύνες τους, τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Για την ιστορία, η αίτηση για άρση της ασυλίας του Άδωνι Γεωργιάδη απορρίφθηκε με 216 ψήφους κατά, 1 υπέρ και 7 «παρών».