current views are: 2

25 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση05:10

Ο Αλέξης καλείται να δώσει απαντήσεις σε στελέχη, συνιστώσες και ψηφοφόρους

Τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όταν επιχειρούν να ερμηνεύσουν θέματα που άπτονται της ψυχολογίας των Ελλήνων, συνήθως αποτυγχάνουν παταγωδώς.

Δημοσίευση 05:10’
αρθρο-newpost

Τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όταν επιχειρούν να ερμηνεύσουν θέματα που άπτονται της ψυχολογίας των Ελλήνων, συνήθως αποτυγχάνουν παταγωδώς.

Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όταν επιχειρούν να ερμηνεύσουν θέματα που άπτονται της ψυχολογίας των Ελλήνων, συνήθως αποτυγχάνουν παταγωδώς. Δεν το έχουν! Αδυνατούν να κατανοήσουν τη νοοτροπία μας. Με αυτό το δεδομένο, μια ανάλυση του Economist, μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί την εξαίρεση του «κανόνα».  

Τίτλος του άρθρου, «Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσει στους ψηφοφόρους του» και σε αυτό, μεταξύ άλλων τονίζεται:

«Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη βασισμένος στη δέσμευση να σκίσει τα μνημόνια της Ελλάδας και να αφήσει πίσω τη λιτότητα. Ο Βαρουφάκης έχει περάσει τις τελευταίες εβδομάδες αναζητώντας μια «μεταβατική διάταξη» ως μια σαφή εναλλακτική λύση σε μια επέκταση του προγράμματος. Είναι δύσκολο να ταιριάξουν αυτές οι υποσχέσεις με την τελευταία συμφωνία. Η Ελλάδα δεν έχει εξασφαλίσει καμία αλλαγή στους όρους του επικού χρέους της, το οποίο ανέρχεται σε πάνω από 175% του ΑΕΠ. Η συμπεριφορά της θα συνεχίζει να εποπτεύεται από τα όργανα που ήταν παλαιότερα γνωστά ως τρόικα. Είναι υποχρεωμένη να μην περάσει κανένα μέτρο που θα μπορούσε να υπονομεύσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Αυτό φαίνεται να τορπιλίζει τεράστια μέρη του προεκλογικού του μανιφέστο… Τα σκληροπυρηνικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευτούν να το καταπιούν, όπως και οι Έλληνες που νόμιζαν ότι είχαν ψηφίσει για ρήξη.» 

Αντιλαμβάνεστε ότι ο αρθογράφος έπεσε διάνα. Δεν έχει σημασία αν δεν γνώριζε τον Γλέζο ή τον Λαφαζάνη, το Ρούντι Ρινάλντι, το Λαπαβίτσα ή τον Νταβανέλο. Αρκεί ότι κατάλαβε πως τα όσα αποφασίστηκαν στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, δεν πρόκειται να τα καταπιούν όλοι εύκολα. Και κυρίως (κατάλαβε) ότι δύσκολα θα τα καταπιούν και αρκετοί εκ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ- μην ξεχνάτε ότι πολλοί είναι εκπαιδευμένοι χρόνια στην πολιτική. Από την Αριστερά προέρχονται.  

Υπό αυτή την έννοια, ακόμα και ολόκληρο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης να υιοθετούσε ο Σόιμπλε, το πρόβλημα για τους διαφωνούντες θα ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να αρχίσει να το εφαρμόζει χωρίς να ζητήσει έγκριση από κανένα. 
Όλα αυτά, καθιστούν σαφές γιατί ο Αλέξης Τσίπρας, ένα μήνα από την μεγάλη εκλογική νίκη, καλείται να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις σε στελέχη, συνιστώσες και ψηφοφόρους. 


σχετικα αρθρα