Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Η συμφωνία με τα μέτρα Βαρουφάκη μπορεί να έχει την έγκριση των δανειστών μας δεν έχει όμως ακόμα την σύμφωνη γνώμη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ολόκληρου του κοινοβουλίου. Και αυτό γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η εν λόγο συμφωνία χρειάζεται να περάσει από το κοινοβούλιο ή απλά θα εφαρμοστεί ως συνέχεια της υπάρχουσας συμφωνίας. 

Μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες πάντως η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς που διέπει την νέα συμφωνία προκειμένου να δρομολογήσει τις διαδικασίες που χρειάζονται για την επικύρωση της. 

Εάν τελικά επιλεγεί  η διαδικασία της επικύρωσης από την Βουλή θα είναι και το πρώτο κρας τεστ της συνοχής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο ότι ο εκπρόσωπος του Αριστερού Ρεύματος Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για την συμφωνία αλλά  και για  επιμέρους θέματα που περιλαμβάνει αυτή, στην διαδικασία της ψηφοφορίας δεν αποκλείεται να υπάρξουν βουλευτές που με την ψήφο τους θα διαφοροποιηθούν από  τις κυβερνητικές απόψεις. 

Όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές η πορεία  και η ιστορία του Παναγιώτη  Λαφαζάνη πολύ δύσκολα θα τον οδηγήσουν να καταψηφίσει την συγκεκριμένη στιγμή τα μέτρα Βαρουφάκη αφού θα ήταν ένα χτύπημα κάτω από την μέση απευθείας στον πρωθυπουργό. Η πρακτική που έχει ακολουθήσει άλλωστε μέχρι σήμερα  το στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος δείχνει ότι συνήθως προτάσσει την «κομματική ενότητα» από το να ακολουθεί υπόγειους και σκοτεινούς δρόμους… Όπως λένε όμως όσοι τον ξέρουν καλά την στιγμή που θα αποφασίσει να διαφοροποιηθεί δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. 

Από όσους έχουν διαφωνήσει πάντως μέχρι τώρα με τα μέτρα Βαρουφάκη αυτοί που έχουν ενοχλήσει περισσότερο το Μέγαρο Μαξίμου είναι οι εκπρόσωποι της σοσιαλιστικής τάσης δηλαδή ο Δημήτρης Μητρόπουλος , ο Γ. Κατρούγκαλος και η Σοφία Σακοράφα. Κορυφαία στελέχη σημείωναν μάλιστα ότι τα στελέχη αυτά έσπευσαν να διαφοροποιηθούν πριν καν δουν την επιστολή Βαρουφάκη με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ελληνική κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι μια τέτοια συμπεριφορά γεννά ερωτηματικά…