Κέρδος για τον ελληνικό λαό χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το γεγονός ότι η λίστα που εγκρίθηκε από το Eurogroup είναι γενικόλογη και δεν έχει δεσμεύσεις.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο υπάρχουν περιθώρια να γίνουν παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε ότι η λίστα Βαρουφάκη περιλαμβάνει συγκεκριμένα θετικά σημεία που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε χαρακτηριστικά:

Δίνεται χώρος στη νέα κυβέρνηση να εξειδικεύσουν τις κατευθύνσεις που περιέχει η λίστα με ένα τρόπο ο οποίος δεν θα θίγει τα συμφέροντα ούτε των συνταξιούχων, ούτε των φορολογούμενων, ούτε των εργαζόμενων στο ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν και σημεία με «κέρδος» τα οποία υπάρχουν μέσα στη λίστα. Για παράδειγμα, θυμηθείτε πια ήταν η κατεύθυνση στα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα. Τι περιελάμβανε το προηγούμενο πρόγραμμα και τι περιλαμβάνει τώρα αυτή η λίστα. Όταν περιλαμβάνεται σε κείμενο, το οποίο έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους, για τα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα, ότι για παράδειγμα ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί προοπτικά. Όταν συμπεριλαμβάνονται στοιχεία που έχουν να κάνουν με το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Όταν περιλαμβάνονται σημεία στον τραπεζικό τομέα που έχουν να κάνουν με την προστασία της πρώτης κατοικίας, με τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Όταν γίνεται λόγος για τη μεγαλύτερη κάλυψη όσων πρέπει να συμμετέχουν στις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καταλαβαίνεται ότι υπάρχει μια πολύ διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με το παρελθόν.

Υπογράμμισε ότι πολλά από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι και στη λίστα των μεταρρυθμίσεων και επισήμανε ότι αυτό δείχνει ότι «όταν υπάρχει διαπραγμάτευση μπορούν να κερδηθούν πράγματα».

Ο κ. Σακελλαρίδης σημείωσε ότι «θα γίνεται διαβούλευση με τους θεσμούς για τα νομοσχέδια πριν την ψήφισή τους», ενώ σχετικά με τα μέτρα για τα οποία υπάρχει δημοσιονομικό κόστος είπε ότι αυτά θα συζητώνται με τους θεσμούς.

«Τα μέτρα για τα οποία θα υπάρχει δημοσιονομικό κόστος θα συζητιούνται. Προφανώς θα συζητιούνται σε μια βάση όπου εμείς θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες τέτοιων νομοθετικών ρυθμίσεων. Για παράδειγμα γνωρίζετε ότι έχει ξεκινήσει ήδη μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την εύρεση εσόδων. Μια μεγάλη προσπάθεια που δεν έχει να κάνει μόνο με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Έχει να κάνει και με δέσμευση λογαριασμών. Γίνεται μια προσπάθεια και από την κ. Βαλαβάνη και από τον κ. Νικολούδη έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία του ελέγχου λογαριασμών οι οποίοι δεν δικαιολογούνται και ταυτόχρονα να υπάρξουν δυνατότητες άμεσης είσπραξης, από φοροδιαφυγή, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα ταμεία για να χρηματοδοτήσουμε δράσεις, όπως το ασφαλιστικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.