«Δεν υπάρχει τρόικα, μνημόνιο και e-mail Χαρδούβελη», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και τόνισε πως δεν υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ, μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις και οι 100 δόσεις θα γίνουν. Ωστόσο, όπως άφησε να εννοηθεί, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο των 12.000 «παγώνουν» προς το παρόν. 

Μιλώντας στον Real Fm, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως ο λόγος που η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κυβέρνηση είναι ότι «ανακοίνωσε την έξοδο από το μνημόνιο, χωρίς να στηρίζεται πουθενά και ότι η χώρα θα μπορούσε να αντλήσει χρήματα από τις αγορές. Ο ελληνικός λαός με τη σοφία του αποφάσισε ότι είχε αποτύχει αυτό το σχέδιο από την ώρα που ανακοινώθηκε. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει, παρά τις διαφορετικές απόψεις της προηγούμενης κυβέρνησης, να συρρικνώνεται. Η σημερινή κυβέρνηση θέλει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Όσο το χρέος ήταν ψηλά, όσο η Ελλάδα ήταν δεσμευμένη στο σιδερένιο κλουβί των πρωτογενών πλεονασμάτων και όσο οι επενδύσεις βρίσκονται με αρνητικό πρόσημο, ήταν αδύνατον να επιτευχθεί αυτή η έξοδος από το μνημόνιο». 

Για τη συμφωνία με τους εταίρους, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι «δημιουργήσαμε μια «γέφυρα» τετράμηνης διάρκειας, πετύχαμε την ακύρωση των υφεσιακών μέτρων και εκπονήσαμε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, προκειμένου να διαπραγματευτούμε ένα νέο συμβόλαιο με τους δανειστές». «Η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν η ρήξη, αλλά η διαπραγμάτευση, για να έρθουμε σε μια συμφωνία. Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα κάνουμε μονομερείς κινήσεις, που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό ή θα προκαλέσουν αστάθεια», πρόσθεσε. 

Σε ερώτηση αν πρόκειται για νέο μνημόνιο, ο ίδιος εξήγησε ότι «το μνημόνιο αποτελείται από τη λογική συνεχόμενης εσωτερικής υποτίμησης, μεγάλα πλεονάσματα και αρνητικές επενδύσεις. Τώρα έχουμε μια σειρά από μέτρα που ενδυναμώνουν την ύφεση. Μνημόνιο σημαίνει αυτοματοποίηση, απολιτικοποίηση και υποταγή στην κρίση». Ωστόσο, όπως επεσήμανε ναι μεν επετεύχθη η ακύρωση των υφεσιακών μέτρων, αλλά «ακόμη δεν πετύχαμε την εξασφάλιση των πόρων για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών μέτρων».

«Η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και απολύσεις στο Δημόσιο. Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις πετύχαμε να ακυρώσουμε αυτά τα υφεσιακά μέτρα, που περιλαμβάνονταν στο e-mail Χαρδούβελη, το οποίο ήταν ρεσιτάλ υποταγής σε υφεσιακά μέτρα. Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Κάποια μικρή αλλαγή ενός συντελεστή ΦΠΑ θα υπάρξει, αλλά δεν θα αφορά ούτε τον Τύπο, ούτε τα νησιά, ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία.  Θα το εξετάσουμε», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. 

Για τον ΕΝΦΙΑ, είπε πως «δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αλλάξει. Είναι απαράδεκτος φόρος. Θα αλλάξει το 2015», ωστόσο δήλωσε πως δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα γίνει.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ο  κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι δεν προχωρούν για τους επόμενους τέσσερις μήνες, αλλά όλα είναι ανοιχτά για τους επόμενους, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. 

«Οι 100 δόσεις θα γίνουν. Υπάρχουν καλές ιδέες από οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ, για να γίνει το νομοσχέδιο αυτό ακόμη πιο έξυπνο», συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τόνισε πως είναι πρόγραμμα τετραετίας. «Αυτό που πετύχαμε τώρα είναι μια τετράμηνη σταθεροποίηση. Σε αυτό το τετράμηνο θα νομοθετήσουμε με λελογισμένο τρόπο πάνω στους πυλώνες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης».

«Δέσμευσή μας να υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, προκειμένου να μην πληρώνουν οι συνήθεις ύποπτοι και να πληρώνουν εκείνοι που επιδεικνύνουν τον πλούτο τους, χωρίς να συνεισφέρουν στη χώρα», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε ότι θα προχωρήσουν όσες φέρουν κεφάλαια με αναπτυξιακή διάθεση. «Το δημόσιο πρέπει να συμμετέχει και να διασφαλίζει τα κεφάλαιά του. Η δημόσια περιουσία πρέπει να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί, αλλιώς πως θα χρηματοδοτήσουμε μεσοπρόθεσμα τα ασφαλιστικά ταμεία;», επεσήμανε.

Για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών δεν προσδιόρισε τον χρόνο που θα γίνει, αλλά ανέφερε ότι θα τεθεί σε ισχύ σταδιακά, «όταν θα έχουμε συνολική εικόνα» και σε συνάρτηση με το συνολικό πρόγραμμα και την κατάσταση της διαπραγμάτευσης.

Όσον αφορά στην τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε:

Και στους τρεις θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) είμαστε μέλη και προφανώς από τη στιγμή που χρωστάμε η σχέση μας θα συνεχιστεί. Εγώ ονομάζω τρόικα το επιτελείο των μεγαλοϋπαλλήλων τεχνοκρατών, που σαν μια ομάδα-συμμορία έρχονταν στην Αθήνα, έμπαιναν στα υπουργεί και επέβαλαν υφεσιακό, καταστροφικό πρόγραμμα. Αυτό τέλειωσε. Αυτό που πετύχαμε με τη σθεναρή μας στάση είναι ότι υπάρχει μια διάσπαση της τέως τρόικας. Δική μου εντύπωση είναι πως η Κομισιόν έχει αποφασίσει να παίξει τον βασικό ρόλο στη συζήτηση για την ελληνική κρίση με τα ευρωπαϊκά όργανα.

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ανέφερε:

Πετύχαμε τον στόχο μας και συμφωνήσαμε να φύγει το 3% που θα ήταν δηλητηριώδες για την οικονομία. Πλέον μιλάμε για πλεόνασμα, που θα συνάδει με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, που θα κρίνουμε βασικά εμείς. Δέσμευσή μας είναι ότι τα επόμενα χρόνια, σε συνεργασία με το ΔΝΤ, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα μπορεί να είναι πάνω από 1,5%, ώστε να αρχίσει και η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:

Μου ζήτησαν να μην μιλάω για «διαγραφή» τους χρέους, αλλά για αναδιάρθρωση. Εγώ μιλάω για μείωση του χρέους. Πλέον δεν έχουμε το ενοποιημένο μέτωπο εναντίον της Ελλάδας, ώστε να απαγορεύεται η συζήτηση για το χρέος. Η άλλη πλευρά έχει σπάσει σε πολλές και αυτό είναι επιτυχία.

«Στις αγορές θα βγούμε, όταν η Ελλάδα λύσει το πρόβλημα των επενδύσεων, των πρωτογενών πλεονασμάτων και της αναδιάρθρωσης του χρέους», διεμήνυσε σε άλλο σημείο.

Εξαπολύοντας επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «από την επόμενη ημέρα που εκλεγήκαμε, αντιμετωπίσαμε μια επίθεση ασφυξίας, που ήταν προδιαγεγραμμένη» και πρόσθεσε:

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενες πηγές μου, η Κομισιόν ήθελε να μας δοθεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο, για να σταθούμε στα πόδια μας, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση επέμενε έντονα με το δίμηνο, ώστε με το που εκλεγούμε, έχοντας ήδη αρχίσει η αποσταθεροποίηση των τραπεζών, να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο από την πρώτη ημέρα, όπως και έγινε.

Μιλώντας για το χρηματοδοτικό κενό, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «στόχος του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος ήταν να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια η επέκταση της συμφωνίας χωρίς μνημόνιο» και η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό θα γίνει μετά.

Τέλος, αναφερόμενος στην αντίδραση του Μανώλη Γλέζου είπε:

Όλοι στον χώρο της Αριστεράς τον εκτιμούμε και τον αγαπάμε. Είμαι πεπεισμένος αν του εξηγούσαμε τι πετύχαμε, θα καταλάβαινε και θα ήταν περήφανος.