Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Την προσοχή του στην έγκριση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια της παράτασης της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα στρέφει το Μέγαρο Μαξίμου δείχνοντας μεγάλη βαρύτητα στην ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας την Παρασκευή από το γερμανικό κοινοβούλιο. 

Ο Αλέξης Τσίπρας στο κυβερνητικό συμβούλιο ήταν σαφής: «Περιμένουμε την Παρασκευή και έως τότε δεν κάνουμε τίποτε σε σχέση με την λίστα ή την συμφωνία μας με τους δανειστές». Επομένως τουλάχιστον ως την Παρασκευή η κυβέρνηση δεν θα καταθέσει τίποτα στο Κοινοβούλιο και θα περιμένει να δει ποια μορφή θα πάρει η όλη συμφωνία για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της. 

Ήδη από χθες στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει μία ευρύτερη συζήτηση για το εάν η νέα συμφωνία θα πρέπει να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Ίσως θα πρέπει να κυρωθεί μόνο η παράταση της δανειακής σύμβασης» λένε ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες την ώρα που όπως ακούστηκε και στο κυβερνητικό συμβούλιο «αφού δεν υπάρχουν νέα μέτρα ίσως να μην χρειάζεται να έρθει όλο το πακέτο στη Βουλή». 

Το θέμα εξετάζεται και από την νομική του πλευρά και ο γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς έχει αναλάβει να ξεκαθαρίσει τα διαδικαστικά και τις τεχνικές λεπτομέρειες. 

Βεβαίως, πολλά σημεία της λίστας Βαρουφάκη παραμένουν ακόμη σκοτεινά και ακόμη και οι ίδιοι οι υπουργοί δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα γίνει. Το Μαξίμου συνιστά υπομονή και εξηγεί ότι θα πρέπει να φανεί πώς θα ερμηνεύσουν οι εταίροι την υλοποίηση των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα στο θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ,  στα συνταξιοδοτικά και στις ιδιωτικοποιήσεις ή ακόμη και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Είναι γεγονός ότι ούτε ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν από τους συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ και συνέστησε υπομονή έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

Κύκλοι της κυβέρνησης που δεν είχαν απαντήσεις για όλα αυτά σχολιάζουν πάντως ότι στο κείμενο Βαρουφάκη φαίνεται με σαφήνεια ότι δεν θα έχουμε καμία νέα περικοπή στις συντάξεις, καμία απόλυση στο δημόσιο και καμία αύξηση των φορολογικών βαρών για φτωχούς και μεσαίους.