Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να εμφανιστεί ο ίδιος, και μάλιστα δύο φορές το Σάββατο και χθες Τρίτη, και να απαντήσει ευθέως στην «επιστολή Βαρουφάκη» και τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πραγματισμό του μνημονίου, δεν είναι τυχαία. 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά ότι όλες οι τελευταίες εξελίξεις όχι μόνον δικαιώνουν την κυβερνητική του προσπάθεια αλλά, επιπλέον, ισχυροποιούν και τη δική του θέση έναντι της κριτικής που αναμένεται να δεχθεί στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, η απόφασή του να απαντήσει στην επιχειρηματολογία Βαρουφάκη τόσο για την λαθρεμπορία καυσίμων και τσιγάρων (σ.σ. που μοιάζει να έχει ερείσματα στην Ευρωζώνη) όσο και για τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου (εκτός μισθών και συντάξεων) ενέχει και ένα στοιχείο απάντησης στις επικρίσεις εντός και εκτός Ελλάδος αλλά και στο επικοινωνιακό πλαίσιο που επιδιώκει να οικοδομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε τη βούληση να αντιπαρατεθεί με όσους λυμαίνονται τα δημόσια ταμεία και, αντιθέτως, υλοποιούσε μία μονοδιάστατη πολιτική περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και παροχές. 

Κατ' αναλογία, ο κ. Σαμαράς επεδίωξε να αποσείσει από πάνω του την καταγγελία που επεδίωξε να του απαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνεπικουρία και κάποιων γαλάζιων, ότι δηλαδή λειτουργεί με όρους παρένθεσης έναντι της κυβέρνησης, αναμένοντας την κατάρρευσή της (και μαζί της χώρας) προκειμένου να διεκδικήσει εκ νέου την Πρωθυπουργία. Ο κ. Σαμαράς, έχοντας ήδη δει πολλά γαλάζια στελέχη να παίρνουν αποστάσεις από τα σχετικά σενάρια, απάντησε ότι δεν είναι, προφανώς, ο ίδιος που οδηγεί σε μία αριστερή παρένθεση, αλλά τα ίδια τα ψέμματα του ΣΥΡΙΖΑ

Με αυτά ως δεδομένα, ο κ. Σαμαράς θα πορευτεί στις δύο κομματικές συνεδριάσεις έχοντας τις τελευταίες εξελίξεις ως όπλα στη φαρέτρα του, αποστομώνοντας όσους ετοιμάζονται να του ασκήσουν κριτική «από αριστερά» για τις σκληρές, πλην αναγκαίες αποφάσεις που έπρεπε να λάβει από τον Ιούνιο του 2012, με αιχμή τη φορολογία και τον περίφημο ΕΝΦΙΑ.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του, άλλωστε, εκτιμούν ότι πολύ σύντομα όταν οι άξονες Βαρουφάκη θα πρέπει να μετασχηματιστούν σε διατάξεις νόμου, η αποκάλυψη της λαϊκιστικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τα 2,5 τελευταία χρόνια, θα είναι απόλυτη.