Απαντώντας σε ερώτηση-τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Κύρτσου, στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του ΕΚ, ο πρόεδρος του Eurogroup επέμεινε ότι η χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου, με την καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τετραμήνου.

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου από το γραφείο του Γιώργου Κύρτσου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι θα ισχύσουν οι κανόνες αξιολόγησης, που ίσχυαν για την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, και ότι το χρονοδιάγραμμα θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την πορεία των φορολογικών εσόδων και των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, υποστήριξε ότι το Eurogroup έκανε ένα σοβαρό λάθος προγραμματισμού στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσει το Δημόσιο να διαχειριστεί επαρκώς τις υποχρεώσεις του ήδη από το Μάρτιο. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ επεσήμανε, επίσης, ότι έχει χαθεί ο έλεγχος της δημοσιονομικής διαχείρισης με τα φορολογικά έσοδα να εμφανίζουν πτώση 1 δισ. ευρώ το μήνα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η κυβέρνηση Τσίπρα εμφανίζει σχέδια πάταξης της φοροδιαφυγής και φορολόγησης των πλουσίων, ενώ οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του Δημοσίου βρίσκονται σε φάση κατάρρευσης.

Ο κ. Κύρτσος υποστήριξε ότι πίσω από τη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιείται και μια εικόνα ομαλότητας υπάρχει ένα ολοένα διευρυνόμενο χρηματοδοτικό κενό που, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα οδηγήσει σε αρνητικές εξελίξεις.