Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι παροικούντες το Πεντάγωνο τα όσα εκτυλίσσονται με τις αναμενόμενες κρίσεις των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Οι διαγκωνισμοί είναι σκληροί και ο σκοπός είναι άλλοτε η επιβίωση και άλλοτε η προαγωγή.

Κεντρικό ρόλο σε αυτό το γαϊτανάκι διαδραματίζει ο σημερινός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος. Όπως είναι γνωστό, ο στρατηγός Κωσταράκος έχει εκλεγεί και από τον προσεχή Νοέμβριο αναλαμβάνει επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρά του να καταλάβει μία θέση στο εξωτερικό, αφού η αμέσως προηγούμενη, να εκλεγεί δηλαδή στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, δεν είχε ευδοκιμήσει.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα, καθώς ο Κωσταράκος θέλει να πάει στις Βρυξέλλες όντας Α/ΓΕΕΘΑ. Δεν θέλει λοιπόν να αποστρατευθεί στις αναμενόμενες κρίσεις, που τοποθετούνται χρονικά εντός της εβδομάδος όταν και αναμένεται να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ. Το ζήτημα όμως είναι ότι υπάρχουν αντιρρήσεις σε αυτή την επιθυμία, ενώ δεν λείπουν και όσοι λένε ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει ενοχλήσει αρκετούς με τη συμπεριφορά του. Υπενθυμίζεται ότι τα έξοδα του επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής βαρύνουν τη χώρα από την προέρχεται – δηλαδή σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η παραμονή του στρατηγού Κωσταράκου στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ θα μπορούσε να κόψει την πορεία προς αυτή του θεωρούμενου ως φαβορί αντιναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη. Ο σημερινός Αρχηγός ΓΕΝ κρίνεται ως επιτυχημένος, αν και ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος φαίνεται να εκτιμά ιδιαίτερα τις ικανότητες του αντιναυάρχου Παναγιώτη Λίτσα, σημερινού Αρχηγού Στόλου.

Πάντως, σημείο – κλειδί ίσως να αποδειχθεί η προαγωγή ή η αποστρατεία του σημερινού Αρχηγού ΓΕΣ Χρήστου Μανωλά. Στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α εκτιμώνται ιδιαίτερα οι ικανότητές του και δεν λείπουν όσοι θα ήθελαν να τον δουν να διαδέχεται τον Κωσταράκο. Αυτό θα απελευθέρωνε και θέσεις στην επετηρίδα του Στρατού Ξηράς, αλλά ουδείς μπορεί με ασφάλεια να πει τι θα συμβεί. Τέλος, στην Πολεμική Αεροπορία τα πράγματα μοιάζουν απλούστερα, με τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχο Χρήστο Βαϊτση να προβάλει ως το μεγάλο φαβορί για να αντικαταστήσει τον σημερινό Α/ΓΕΑ Ευάγγελου Τουρνά.

Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά από συνεννόηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που σύμφωνα με τους γνωρίζοντες έχει ιδία άποψη για τα αμυντικά θέματα, με τον υπουργό Πάνο Καμμένο.