Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Εργασιακά, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και ΦΠΑ μπαίνουν σε πρώτη φάση στο μικροσκόπιο της ΝΔ, με την αντιπολιτευτική ρητορική της να συνοψίζεται στη φράση που διατύπωσε με δηκτικό τρόπο ο Αντώνης Σαμαράς: «με τον ΣΥΡΙΖΑ συναντηθήκαμε στην…έξοδο του Μνημονίου, εμείς βγαίναμε, ενώ εκείνοι έμπαιναν με φόρα». 

Κάθε στέλεχος του οικονομικού και αναπτυξιακού επιτελείου της Λεωφόρου Συγγρού έχει αναλάβει να παρακολουθεί συγκεκριμένο τομέα του κυβερνητικού έργου, γεγονός που φάνηκε από τα χθεσινά συντονισμένα πυρά πρώην υπουργών της κυβέρνησης Σαμαρά, έπειτα από τη δημοσιοποίηση του email Βαρουφάκη προς τους «θεσμούς», πρώην τρόικα. 

«Η λίστα της κυβέρνησης είναι ένα μνημονιακό κείμενο», εκτίμησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ο Νότης Μηταράκης ζήτησε από τον Γιάνη Βαρουφάκη να δώσει διευκρινίσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά. «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταφέρει να βγάλει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αύξηση ΦΠΑ στα νησιά», σημείωσε ο πρώην υφυπουργός ανάπτυξης. 

Οδηγός στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ θα είναι για το επόμενο διάστημα η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά με τα 16 σημεία, με την οποία θέλησε να αποδείξει ότι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποδέχεται πλήρως τις προ εκλογών αποφάσεις, με μία διαφορά όπως σημειώνουν από τη Συγγρού: το email Βαρουφάκη, υιοθετεί το email Χαρδούβελη στη δυσμενέστερη εκδοχή του

Στο σημείο αυτό το μήνυμα που θέλουν να στείλουν τα γαλάζια στελέχη προς την κοινωνία, είναι πως οι προτάσεις Χαρδούβελη έβγαζαν τη χώρα από την εποχή των μνημονίων, ενώ οι προτάσεις Βαρουφάκη στοχεύουν στο να φέρουν τη χώρα σε νέο Μνημόνιο, καθώς υποβλήθηκε, όπως υπενθυμίζουν, για να εγκριθεί, να τελειώσει η τελευταία αξιολόγηση των «θεσμών» και να αποτελέσει τη «γέφυρα» για να μπει η χώρα σε νέο Μνημόνιο (που θα αποκαλείται πλέον «Συμβόλαιο»). 

Στο ερώτημα πως θα κινηθεί κοινοβουλευτικά από εδώ και πέρα η ΝΔ, έχει απαντήσει ήδη ο Κώστας Καραγκούνης. «Στο e-mail Χαρδούβελη είχαμε βάλει "κόκκινες" γραμμές. Σε αυτά που δεν είχαμε βάλει "κόκκινες" γραμμές θα τα ψηφίσουμε», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, μιλώντας στην εκπομπή των Τάκη Χατζή και Μάκη Γεωργίου στον Real Fm.  

Στη ΝΔ παρακολουθούν με προσοχή και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μπορούν να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα εξελίξεων, ενώ για τα γαλάζια εσωκομματικά, έχει ήδη προαναγγελθεί η σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την επόμενη Πέμπτη 5 Μαρτίου και της Πολιτικής Επιτροπή για την Κυριακή 8 Μαρτίου.