«Δεν θα δοθεί ούτε ένα σεντ προκαταβολικά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα τόνισε ότι προϋπόθεση για την καταβολή των προβλεπόμενων κεφαλαίων αποτελεί η υλοποίηση όλων των όρων.

«Δεν υπάρχουν νέοι όροι στο πρόγραμμα. Αυτή η εντύπωση δόθηκε στην κοινή γνώμη εν μέρει εσφαλμένα» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR) και σημείωσε ότι πρόκειται για την παραχώρηση περισσότερου χρόνου, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος. 

«Μόνο όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, θα δοθούν χρήματα. Αν όχι, δεν θα δοθούν περισσότερα χρήματα» τόνισε, σημειώνοντας ότι κατανοεί πως στη Γερμανία υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας με την Ελλάδα από τη Bundestag και υπάρχουν αντιδράσεις από βουλευτές των συντηρητικών κομμάτων. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Rheinische Post, περίπου εξήντα βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) δεν θα υπερψηφίσουν την εισήγηση του Βόλγκανγκ Σόιμπλε για παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Φρένο στo σχέδιο ιδιβτικοποιήσεων: «Η Αθήνα δεν αποφασίζει μόνη της»

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση έστειλε, εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Μάρτιν Γέγκερ, ρερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενες καθυστερήσεις των σχεδιαζόμενων ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος, ο κ. Γέγκερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

Εάν η Ελλάδα έχει τέτοια πρόθεση, αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί με στενή συνεργασία με την τρόικα (σ.σ. Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ).