Στη συμφωνία της Ελλάδας με το Eurogroup αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg που εκτιμά πως χρειάζεται ένας νέος γύρος αναδιάρθρωσης του χρέους. 

«Η Ευρώπη κάνει ένα διάλειμμα στην κρίση με την Ελλάδα, την οποία είχε προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες», τονίζει το πρακτορείο που εκτιμά ότι «πρόκειται για μια καλοδεχούμενη ανάπαυλα, αλλά μόνο αυτό. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν έλυσαν το πρόβλημα και εάν δεν επιχειρήσουν μια νέα προσέγγιση θα τα κάνουν χειρότερα».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «η πρόσφατη αντιπαράθεση δεν έχει αποφέρει πολλά πράγματα. Η Ελλάδα χρειάζεται βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια, την ώρα που διαπραγματεύεται ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα και τους όρους αυτής της βοήθειας με τους εταίρους της». Και προστίθεται:

«(Η κυβέρνηση) παρέδωσε τη Δευτέρα μια νέα λίστα προτάσεων για την άσκηση πολιτικής, η οποία την Τρίτη χαρακτηρίστηκε "επαρκώς περιεκτική ώστε να αποτελέσει μια αξιόπιστη αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης". Τι σημαίνει αυτό; Σχεδόν τίποτα».

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «οι ελληνικές προτάσεις είναι λογικές, αλλά και αόριστες, όπως υποδεικνύει και το ΔΝΤ. Επικεντρώνονται στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα. Εξαιρετικοί στόχοι, στους οποίους, ωστόσο, απέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Παρά τις συνεχείς αλλαγές, δεν υπάρχει ακόμη ένα λεπτομερές σχέδιο. Οι συνομιλίες για την βραχυπρόθεσμη βοήθεια θα συνεχισθούν και δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Απρίλιο. Στο μεταξύ, η τελευταία δόση στο πλαίσιο του τρέχοντος σχεδίου διάσωσης δεν πρόκειται να εκταμιευτεί, μολονότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει σύντομα μέρος του χρέους. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση: Από την "αξιόπιστη" αφετηρία της Δευτέρας, οι συνομιλίες θα μπορούσαν, ανά πάσα στιγμή, να οδηγηθούν εύκολα προς μια "αναξιόπιστη" κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις για το επόμενο πρόγραμμα δεν έχουν καν ξεκινήσει. Γεγονός που προστίθεται στη γενικευμένη αβεβαιότητα, καθηλώνοντας την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία».

Όπως υποστηρίζεται στο άρθρο «οι υπουργοί του Eurogroup και η ΕΚΤ μπορούν να βοηθήσουν ξεκαθαρίζοντας ότι θα χορηγήσουν την βραχυπρόθεσμη στήριξη που χρειάζεται η Ελλάδα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, ενώ θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για τη διάδοχη συμφωνία».

«Οι μεγάλες διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες, μολονότι η βασική ιδέα είναι απλή» συνεχίζει το Bloomberg και καταλήγει:

«Η ισοπεδωμένη οικονομία της Ελλάδας απαιτεί ένα πιο ήπιο χρονοδιάγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας και ένα νέο γύρο αναδιάρθρωσης του χρέους, σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο δημόσιο τομέα. Οι υπουργοί Οικονομικών μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντα των χωρών τους -και να βελτιώσουν τις πιθανότητες αποπληρωμής των δανεικών - αντιλαμβανόμενοι ότι η δεινή κατάσταση της Ελλάδας δικαιολογεί περαιτέρω βοήθεια».