Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Να ενισχύσουν την παρουσία τους στην ευρύτερη παράταξη της κεντροδεξιάς θα επιχειρήσουν με στοχευμένες κινήσεις οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που χθες συμπλήρωσαν τρία χρόνια από την ημέρα που ιδρύθηκαν.
 
Ο πρόεδρός τους και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος θα πενδύσει στην ήττα της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου_ και ευελπιστεί ότι η κρίση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι βαθύτατη, καθόλου προσωρινή και πιθανώς στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ.  Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις με την απότομη προσγείωση στον ρεαλισμό της συγκυβέρνησης ίσως λειτουργήσει αντίστροφα δημιουργώντας συνθήκες αποσυσπείρωσης στο κόμμα των ΑΝΕΛ που τόσα είχαν επενδύσει στην αντιμνημονιακή ρητορική.   
 
Αν και ο βασικός στόχος των ΑΝΕΛ, είναι να αυξήσει δυνάμεις ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος ώστε να διεκδικήσει πλέον με αξιώσεις μεγαλύτερο μερίδιο της δεξιάς εκλογικής βάσης.
 
Η παρουσία του Π. Καμμένου στο Πεντάγωνο του ανοίγει…«πόρτες» σε παραδοσιακούς συμμάχους της δεξιάς παράταξης, όπως οι ένστολοι, εν ενεργεία αλλά και απόστρατοι που στήριζαν τη ΝΔ, ενώ πλέον φλερτάρουν με τους ΑΝΕΛ.
 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή της άφιξής του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Π. Καμμένος έδειξε να έχει πλήρη επίγνωση της ευκαιρίας που του δίνεται να  ενισχύσει τη δημοφιλία τόσο του ίδιου όσο και του κόμματός του στο χώρο της δεξιάς.
 
Με καθαρή αντιμνημονιακή γραμμή, ο Π. Καμμένος που άντεξε κόντρα σε όλες τις προεκλογικές προβλέψεις και εκτιμήσεις, θα επιχειρήσει να κερδίσει όσο περισσότερες ψήφους μπορεί από τα δεξιά της ΝΔ ώστε να γίνει πιο ισχυρός πολιτικός παίκτης στην ευρύτερη παράταξη.
 
Ο ίδιος πρέπει όμως αυτή τη στιγμή, να πείσει τους ψηφοφόρους του, όπως και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ότι η νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους είναι ωφέλιμη για το εθνικό συμφέρον και δεν αποτελεί νέο μνημόνιο, όπως τονίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.  

Βέβαια θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους και το πάθημα του Φώτη Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ...