Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Η περίοδος των λεκτικών αψιμαχιών, με τις οποίες πορεύθηκε για μεγάλο διάστημα η ίδια η κυβέρνηση έναντι της ευρωζώνης, τελειώνει και, πλέον, η χώρα εισέρχεται – με καθυστέρηση ενός και πλέον μήνα από τις κάλπες – στη σφαίρα της εφαρμοσμένης πολιτικής.

Γεγονός που βάζει νέα προβλήματα και στο επιτελείο του κ. Αντώνη Σαμαρά, στη Συγγρού. Με το δημόσιο ταμείο να είναι μείον, τον Γιάνη Βαρουφάκη να αναγνωρίζει ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ αλλά και με τους ευρωπαίους να έχουν βάλει τη θηλιά στο λαιμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης, απειλώντας την με ταμειακή ασφυξία, οι επιλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι εύκολες, ούτε βέβαια προφανείς. Το αυτό ισχύει, κατ' εξοχήν, και για τους ευάριθμους «δελφίνους» που εμφανίζονται έτοιμη να αμφισβητήσουν το imperium Σαμαρά στη Ν.Δ., ενώ οι αβεβαιότητες παραμένουν. Οι επίδοξοι «δελφίνοι» βλέποντας την ασφυξία της κυβέρνησης νοιώθουν να σφίγγει και η «θηλιά» στα δικά τους σχέδια αμφισβήτησης του Αντώνη Σαμαρά.  

Πίσω από τις κορόνες πολλών γαλάζιων και τις εξαιρετικά σκληρές ανακοινώσεις της Ν.Δ., βρίσκεται σε εξέλιξη μία διελκυστίνδα που ξεκινά από τον τρίτο όροφο των γραφείων της Συγγρού και φτάνει μέχρι τη Βουλή. Κι αυτή δεν αφορά τίποτε άλλο από τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει το κόμμα έναντι των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. 

Θα ψηφιστεί, όταν έρθει, η παράταση του μνημονίου; Προφανώς, απαντούν στελέχη κοντά στον Αντ. Σαμαρά ενώ το ίδιο περιέγραψε και ο κοιν. Εκπρόσωπος Κυρ. Μητσοτάκης. Και πώς θα ψηφίσουμε κάτι που οδηγεί τη χώρα πιο πίσω από εκεί που την αφήσαμε και καταλήγει σε νέο μνημόνιο, απαντούν άλλοι που προκρίνουν τη γραμμή «όχι σε όλα». 

Προφανώς και η Ν.Δ. δεν μπορεί να μην στηρίξει το πλαίσιο (μνημόνιο, «γέφυρα», πρόγραμμα ή όπως αλλιώς) που διατηρεί τη χώρα εντός ευρωζώνης. Ωστόσο, από εκεί και πέρα, η στάση του κόμματος θα κρίνεται κατά περίπτωση. Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να γίνει «μνημονιακότερη» του «νεομνημονιακού» ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βέβαια να επιστρέψει στις εποχές του «αντιμνημονίου» και των «Ζαππείων». Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμμή της Συγγρού θα είναι να υπερψηφιστούν όλα τα μέτρα που συνιστούν συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων Σαμαρά, κάποιες από τις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης ως προς την ελάφρυνση των ασθενεστέρων, ωστόσο άλλες διατάξεις που «περιγράφονται» στην επιστολή Βαρουφάκη θα καταψηφιστούν! Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι – όπως αναγνωρίζει η ΝΔ – η επιστολή Βαρουφάκη συνιστά copy – paste του μνημονίου. Για παράδειγμα, εάν η νέα κυβέρνηση φέρει ρύθμιση αύξησης του ΦΠΑ, άλλη από αυτή για τα ξενοδοχεία που είχε αποδεχθεί και ο Αντ. Σαμαράς, η ΝΔ θα καταψηφίσει, με το επιχείρημα ότι η ίδια είχε διαπραγματευτεί καλύτερα, έστω κι αν οι θέσεις αυτές δεν είχαν γίνει αποδεκτές από την τρόικα οδηγώντας τελικά σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις. 

Εκεί, ωστόσο, που η Ν.Δ. θα επενδύσει είναι σε ζητήματα «πολιτικής αρχής». Από τις ιδωτικοποιήσεις, που ακουμπούν ένα σημαντικό μέρος των φιλομεταρρυθμιστών ψηφοφόρων, μέχρι τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ν.Δ. εξέδωσε χθες πολύ σκληρή ανακοίνωση, στην πληροφορία ότι η κυβέρνηση προχωρά σε άνοιγμα των κέντρων κράτησης – φιλοξενίας των μεταναστών, σε αναστολή των διαδικασιών επαναπροώθησής τους στις χώρες τους αλλά και σε χορήγηση εγγράφων σε πολλές χιλιάδες εξ αυτών. Το μεταναστευτικό συνιστά ένα από τα θέματα της ατζέντας στην οποία θα επενδύσει η ΝΔ προκειμένου να έχει διακριτό πολιτικό λόγο, σε μία περίοδο που το 85% της Βουλής κατέστη, αίφνης, μνημονιακό!