Η ώθηση των πολιτών να πληρώσουν τους φόρους τους είναι ίσως μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από εκεί αρχίζει ένα από τα βασικά δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, καθώς μόνο για το τέλος του 2014 οφείλονται στο κράτος περίπου 76 δισεκατομμύρια ευρώ – ως επί το πλείστον πρόκειται για διαφυγόντες φόρους δεδουλευμένων επί δεκαετίες και κυρίως από το 2009 και μετά.

Η κυβέρνηση, θέλοντας να συλλέξει τους φόρους, φτάνει στο συμπέρασμα πως μόλις τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ μπορούν να φτάσουν στα ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα έχουν χαθεί στην πορεία, σημειώνει το δημοσίευμα.

Και συνεχίζει:

Το ΔΝΤ έχει πει σε ανύποπτο χρόνο πως αν η Ελλάδα είχε καταφέρει να επιλύσει το θέμα της φοροδιαφυγής, δεν θα είχε φτάσει στη σημερινή κατάσταση χρέους, ενώ ο ΟΟΣΑ διατείνεται πως οι φορολογικές οφειλές στην Ελλάδα ισούνται με το 90% περίπου των ετήσιων φορολογικών εσόδων – αυτό είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα μεταξύ των βιομηχανοποιημένων κρατών.

Τώρα η νέα κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα της την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως τονίζει το άρθρο, ωστόσο παρόμοιες υποσχέσεις έδωσαν στους εαυτούς τους και προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν την τήρησαν.

«Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα, σε γενικές γραμμές, είναι παρόμοιοι με της Ευρώπης. Η διαφορά είναι ότι οι Έλληνες έχουν μια «ευρεία αποστροφή» στο να πληρώσουν αυτά που οφείλουν», αναφέρει η WSJ.