Καθησυχαστικός όσον αφορά στο πρόβλημα ρευστότητας εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας αλλά νομίζουμε ότι, άμεσα με τα μέτρα που θα ξεκινήσουμε θα υπάρξει ρευστότητα» είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Mega και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη φορολογία και την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή της δόσης του ΔΝΤ, σημείωσε: «Αν δεν έχουμε μαζέψει το 1,4 και έχουμε μαζέψει 0,8 θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών», ενώ ερωτηθείς σχετικά υποστήριξε ότι «δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός, δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς ούτε εμάς».

Για τον ΦΠΑ ο κ. Φλαμπουράρης εξέφρασε την εκτίμησή ότι δεν χρειάζεται να αυξηθεί διότι, όπως επισήμανε, η αύξησή του δεν φέρνει τα έσοδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα φέρει έσοδα και δεν θα δημιουργήσει χρηματοπιστωτικό πρόβλημα. «Δεν μπορεί να πουν όχι οι θεσμοί» υποστήριξε και διευκρίνισε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν όπως είχαν αναγγελθεί με την προσθήκη μιας πρόβλεψης για μπόνους σε όσους «πληρώνουν σωστά μέχρι τώρα».

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες επισήμανε ότι «δεν μπορούμε οριζόντια να τις κατεβάσουμε, πρέπει να γίνει με ζώνες» και «αυτό θα καθυστερήσει λίγο», ενώ για την επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ εκτίμησε: «Θέλει τουλάχιστον τρεις μήνες για να φτιαχτεί, δεν το βλέπω νωρίτερα για τον Μάιο, Ιούνιο».

Έχει, όπως δήλωσε, αρχίσει η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, την τελευταία δόση του οποίου κάλεσε τους πολίτες να πληρώσουν. «Δεν υπάρχει περίπτωση τα όρια για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία να τα πάμε για την οικογένεια κάτω από τις 500.000 με αναθεωρημένες τις αντικειμενικές αξίες» διευκρίνισε.

Σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φλαμπουράρης επιβεβαίωσε τις ενστάσεις βουλευτών για τη συμφωνία με τους δανειστές και αποκάλυψε ακόμη πως και στην ομιλία της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου «υπήρχε μια διαφοροποίηση». Ωστόσο, όπως είπε, «δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα όταν η πρόεδρος της Βουλής έχει διαφορετική άποψη».

Ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε πως στη χθεσινή συνεδρίαση τάχθηκαν εναντίον του κειμένου του συμφωνίας ή εξέφρασαν εντονότατο προβληματισμό περίπου 18 βουλευτές, από τους οποίους εν τέλει ψήφισαν κατά πέντε και λευκό ακόμη πέντε, ενώ κάποιοι δεν ψήφισαν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, ήταν λογικό να υπάρξουν διαφωνίες για «ένα κείμενο το οποίο δεν ήταν σαφές, δεν ήταν 100% στη γραμμή που είχαμε εμείς».

Παράλληλα, σημείωσε ότι  δεν έχει αποφασιστεί αν η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αν και ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας. «Αν θέλετε τη γνώμη τη δική μου πρέπει να ‘ρθει», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θα υπήρχαν αρνητικές ψήφοι από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ψηφοφορίας, ο κ. Φλαμπουράρης εκτίμησε ότι δεν θα καταψήφιζε κανείς, «αλλά και να υπήρχαν, θα ήταν πολλοί λίγοι, δεν θα υπήρχαν πάνω από τρεις – τέσσερις».

Όπως ανέφερε, οι βουλευτές θα πρέπει να εκφράζονται, αλλά «το θέμα είναι στην τελική φάση να προχωράμε μαζί».