Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Στη μάχη της Βουλής ρίχνονται τα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ενόψει της συμφωνίας που αναμένεται να φέρει προς κύρωση η κυβέρνηση. Η θέση της Λεωφόρου Συγγρού για το ζήτημα αυτό είναι ότι θα υπερψηφίσει την επέκταση του προγράμματος, κάτι που άλλωστε και η ίδια ζητούσε, ωστόσο καλεί την κυβερνητική πλευρά να ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό. 

Μια σειρά δημοσιευμάτων που έφεραν το Μέγαρο Μαξίμου να μην έχει καταλήξει ακόμα πως θα χειριστεί το ζήτημα, οδήγησαν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, να καταθέσει ερώτηση προς τον Γιάνη Βαρουφάκη, με την οποία ζητά να ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών, με ποια διαδικασία σκοπεύει η κυβέρνηση να επικυρώσει την επέκταση αυτής της συμφωνίας.
«Υπάρχει κάποια πρόθεση για τη μη υποβολή του σχεδίου της τρίτης σύμβασης τροποποίησης της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης («Master Financial Assistance Facility Agreement») στο Ελληνικό Κοινοβούλιο προς επικύρωση – έγκριση κι αν ναι με ποια δικαιολογητική βάση;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. 

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ, αυτό μπορεί να γίνει με δυο τρόπους, ή να επικυρωθεί η συμφωνία στη Βουλή μέχρι το Σάββατο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο Γιάνης Βαρουφάκης πάντως έχει μπει στο στόχαστρο των γαλάζιων στελεχών και για τις δηλώσεις του, με τον Κώστα Καραγκούνη να κάνει λόγο για «αντιφατικό παραλήρημα» του υπουργού Οικονομικών. 

Βασικός στόχος του επικοινωνιακού επιτελείου της Συγγρού είναι πάντως να καταδείξει, ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» είναι ουσιαστικά μια παράταση του ίδιου νομικού μορφώματος για το οποίο συζητούσε και η ΝΔ. Για το λόγο αυτό με non paper, παρέθεσαν από τη μια αμετάφραστα αποσπάσματα της επιστολής Βαρουφάκη και από την άλλη τα σχετικά κεφάλαια του μνημονίου, προκειμένου να αποδείξουν ότι το email του σημερινού υπουργού Οικονομικών όχι μόνο δεν βάζει τέλος στο μνημόνιο, αλλά αποτελεί ακριβή αντιγραφή των υποχρεώσεων του μνημονίου, σε πολλά σημεία με τις ίδιες φράσεις και τις ίδιες λέξεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Στο κοινοβουλευτικό πεδίο έχουν βγει μπροστά και άλλα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος έδωσε το σύνθημα για την αντιπολιτευτική επίθεση κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα, αν και η πρώτη αντιπαράθεση στην αίθουσα της Ολομέλειας, αφορούσε το χάος στα διαδικαστικά, η παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Βουλής είχε άκρως πολιτικό περιεχόμενο για την αποδοχή του μνημονίου, βάζοντας φωτιά στα γαλάζια έδρανα από τα χειροκροτήματα.
Υπό τα δεδομένα αυτά, έχει μπει φρένο στην εσωστρέφεια που κυριαρχούσε στις προηγούμενες εβδομάδες στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πολλά στελέχη να επανεξετάζουν την στάση τους μια εβδομάδα πριν συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.  

Οι επαφές ωστόσο, στελεχών που θέλουν να έχουν ενεργό ρόλο στην επόμενη μέρα της ΝΔ, ως ισχυρής αντιπολιτευτικής δύναμης συνεχίζονται. Ενδεικτική είναι η συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, οι εκπρόσωποι της γενιάς των 40ρηδων, Όλγα Κεφαλογιάννη και Βασίλης Κικίλιας.