Σύγκριση του διαστήματος πριν τις εκλογές και του ασφυκτικού «τώρα» κάνει ο δημοσιογράφος του BBC, Φρανκ Λόουεν, ο οποίος διερωτάται αν έχει τελειώσει ο μήνας του μέλιτος για τον Αλέξη Τσίπρα, ειδικά μετά την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

«Κάνοντας ένα fast fowrard, έναν μήνα μετά, εκείνη η ρητορική είναι μια μακρινή θύμηση. Μετά από τρεις συναντήσεις στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα βρέθηκε στη γωνία. Οι τράπεζες κατέφυγαν στον ELA για χρηματοδότηση, οι έλεγχοι κεφαλαίων εμφανίστηκαν στο προσκήνιο εάν δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία, ενώ οι καταθέσεις έκαναν καθημερινά "φτερά" από τους λογαριασμούς. Η Αθήνα αναγκάστηκε να χορέψει στους ρυθμούς της Ευρωζώνης», αναφέρει το δημοσίευμα. 

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος θέτει το ρητορικό ερώτημα αν αυτό που έπραξε η Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή ήταν συνθηκολόγηση ή πραγματιστικός συμβιβασμός και απαντάει ευθαρσώς: «Κάτι από τα δύο!». Αυτό που έβαλε στον... πάγο ήταν κάποια από τα βασικά της αιτήματα, όπως διαγραφή χρέους, μπλοκάρισμα των ιδιωτικοποιήσεων, αύξηση του ελάχιστου μισθού και επαναπρόσληψη των δημόσιων υπαλλήλων.

Από την άλλη, όμως, κέρδισε ένα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα ως απαίτηση, έτσι ώστε να μπορέσει να προωθήσει τα προγράμματα κοινωνικής ανάγκης, μια βεβαίωση πως αν τα καταφέρει με τη φοροδιαφυγή δεν θα της επιβληθούν περισσότερα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις, αλλαγές σε λέξεις-κλειδιά όπως «Τρόικα» και «Μνημόνιο». Η νέα ερώτηση του Λόουεν τίθεται ως εξής: 

Τι ακριβώς έχουμε αυτή τη στιγμή; Είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με σιγουριά». Και προσθέτει: «Μέχρι οι Έλληνες να καταλάβουν τι ακριβώς συμφωνήθηκε και μέχρι τα μέτρα να επιβληθούν, θα είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τη γενική αντίδραση. Αν και το πρόσφατο γκάλοπ, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, δείχνει πως το 80% των Ελλήνων υποστηρίζουν τις κινήσεις του πρωθυπουργού.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης: να ικανοποιήσει τους πιστωτές και να διατηρήσει το "πρόσωπό" του μέσα στο κόμμα. Επί του παρόντος τα καταφέρνει. Καθώς όμως η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες θα εμπλουτιστεί, αφού οι προσδοκίες ορισμένων για μια επανάσταση μειώνονται και η Ελλάδα πιεστεί γύρω στο καλοκαίρι για ένα τρίτο πακέτο στήριξης, τότε ο πρωθυπουργός μπορεί να σκοντάψει. Τότε η πραγματικότητα που θα τον χτυπήσει θα είναι τόσο κρύα όσο ο προεκλογικός άνεμος», σημειώνει ο Λόουεν.